Hokej Šport

VIDEO: Slováci na MS v hokeji v jednej z najmodernejších hál v Európe

Dejiskami 82. majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji IIHF sú Royal Arena v Kodani a hala Jyske Bank Boxen v Herningu. Domovským stánkom slovenskej reprezentácie je multifunkčná hala v hlavnom meste Dánska.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Slováci na MS v hokeji v jednej z najmodernejších hál v Európe
Zdroj: YouTube.com

Tá patrí k najmodernejším v Európe, keďže ju dokončili len vlani vo februári a jej maximálna kapacita na hokejové zápasy je 12 500 miest. Slovákom poskytne prístrešie v skupinovej fáze, v prípade postupu do štvrťfinále šampionátu si zverenci trénera Craiga Ramsayho môžu zahrať aj na druhom štadióne. Od semifinále sa bude hrať už len v Kodani.

Myšlienka na postavenie Royal Areny prišla ako reakcia na to, že v hlavnom meste krajiny chýbala moderná multifunkčná hala pre potreby športových či spoločenských udalostí s kapacitou 10 000 až 20 000 divákov pre plánované podujatia ako Eurovízia, Cirque du Soleil či hádzanárske a hokejové MS. Projekt prezentovali v septembri 2011, dizajn haly o rok neskôr a základný kameň položili v júni 2013. Slávnostné otvorenie sa uskutočnilo vo februári 2017, pričom stavba stála dokopy 134 miliónov eur.

Na projekte sa architektonicky podieľali tri spoločnosti HKS, Inc., Planit IE a na samotnom dizajne najmä 3XN. Vyniká severským štýlom, fasáda je kombináciou sklenených profilov a veľkých drevených rebier. Hala sa nachádza v modernej rozvíjajúcej sa časti Kodane, štvrti Örestad na ostrove Amager asi päť kilometrov od centra mesta. Jej poloha je výhodná aj z pohľadu cestovania, na letisko i most Öresund, ktorý spája Kodaň so švédskym Malmö, je to len desať minút autom. V okolí sú zastávky metra, vlakov i autobusov.

Hokej Slovensko: viac aktuálnych správ z hokeja

Hala má kapacita na hokejové zápasy 12 500 miest, na hádzanú je to o 500 viac a na spoločenské udalosti a koncerty sa do nej vojde asi 16 000 divákov. Prvé veľké športové podujatie sa v nej odohralo v decembri 2017, keď privítala plavecké majstrovstvá Európy v krátkom bazéne, najbližšie to budú práve hokejové MS 2018 a o rok sa v nej budú konať MS v hádzanej mužov. Počas svojej krátkej činnosti má za sebou už aj množstvo koncertov, predstavili sa tu napríklad Metallica, kanadský spevák The Weekend, tento rok tu vystúpia Iron Maiden, Kate Perry či Justin Timberlake.

Jyske Bank Boxen je multifunkčná hala v Herningu, ktorá je súčasťou exhibičného a zábavného komplexu MCH Messecenter. Ten je najväčší v celom Dánsku a rozlohou prekoná aj kodanský Bella Center. V komplexe sa konajú rôzne obchodné výstavy a kongresy, divadelné predstavenia, športové podujatia, koncerty a ďalšie udalosti. Celkovo sem ročne zavíta až 900 000 návštev­níkov.

Samotnú halu začali stavať v októbri 2008 a otvorili ju o dva roky neskôr. O dizajn sa postaralo štúdio Aarstiderne Arkitekter, vlastní ju spoločnosť MCH Group a cena sa vyšplhala na 44 miliónov eur. Kapacita na koncerty je o málo nižšia ako v kodanskej hale 15 000 divákov, na športové podujatia približne rovnaká 12 500.

V roku 2010 ju otvorila americká superhviezda Lady Gaga, odvety sa tu odohralo množstvo rozličných podujatí. Pred dvomi rokmi tu vystúpili napríklad Adele a Sir Paul McCartney, v minulosti aj Roger Waters, George Michael, Britney Spears alebo Red Hot Chili Peppers. Zo športových podujatí sa tu odohrali ME v plávaní 2013 či MS v hádzanej žien 2015.

V Royal Arene sa odohrajú zápasy „slovenskej“ A-skupiny, dve štvrťfinále a kompletný program od semifinále až po finále. V Jyske Bank Boxen sa budú hrať stretnutia B-skupiny a dva štvrťfinálové súboje.

Základné údaje o štadiónoch MS 2018 v Dánsku:

Royal Arena, Kodaň:

Kapacita: 12 500 divákov (hokej), 13 000 (hádzaná), 16 000 (koncerty)
Náklady na výstavbu:134 mil. eur
Začiatok výstavby: jún 2013
Oficiálne otvorenie: 3. február 2017

Jyske Bank Boxen, Herning:

Kapacita: 12 500 divákov (hokej), 15 000 (koncerty)
Náklady na výstavbu: 44 mil. eur
Začiatok výstavby: október 2008
Oficiálne otvorenie: 20. október 2010

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM