KAW Rôzne

VIDEO: Jurský Šúr - prales neďaleko Bratislavy ohrozuje masívna výstavba v okolí

Pozrite si zaujímavý dokument o vzácnej prírodnej rezervácii Šúr pri Svätom Jure. Dozviete sa, čím je výnimočný a prečo ho treba chrániť.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Jurský Šúr - prales neďaleko Bratislavy ohrozuje masívna výstavba v okolí
10
Galéria
Zdroj: NPR Šúr, FB

Na svete je krátky film o národnej prírodnej rezervácii Šúr. Počas jeho sledovania sa dozviete, prečo je dôležité vzácnu prírodnú lokalitu chrániť a tiež to, ako nás môže vzácny les inšpirovať pri budovaní miest a dedín v čase globálneho otepľovania. Námet, scenár aj realizáciu dokumentu zobral do svojich rúk Stano Jendek.

Vzácna lokalita

Vedeli ste, že neďaleko Bratislavy môžete natrafiť na prales? Nájdete ho v spomínanej Národnej prírodnej rezervácii Šúr, ktorá patrí medzi územia európskeho významu. Najväčší komplex slatinných jelšín na Slovensku a jeden z najväčších v strednej Európe je skutočným unikátom.

Starý jelšový les svojimi koreňmi a popadanými stromami a tiež vlhkosťou v mnohom pripomína tropický prales. Slatinné jelšiny pre svoj život potrebujú vodu, takže bývajú súčasťou mokradí. Práve táto mokraď bola v roku 1990 zaradená medzi medzinárodne významné mokrade, tzv. Ramsarské mokrade. Okrem spomínaných lesov sú pre Šúr typické rašeliniská.

Druhou časťou rezervácie Šúr je Panónsky háj – brestovo-dubový les, v ktorom rastú obrovské staré duby. Súčasťou vzácnej prírodnej lokality je aj rybník s výskytom viacerých druhov vodného vtáctva.

Ako vznikol

Šúr vznikol zhruba pred desaťtisíc rokmi, v mladších štvrtohorách, v priehlbine pozdĺž východných svahov Malých Karpát. Táto priehlbina vznikla tektonickou činnosťou a napĺňala sa vodou pritekajúcou z malokarpatských svahov a Dunaja. Vzniklo tu tak obrovské, no veľmi plytké jazero, ktoré sa napĺňalo nielen vodou, ale postupne sa zanášalo aj štrkom, pieskom a hlinou.

V plytkej vode sa darilo rastlinám, ktoré postupne odumierali a usadzovali sa na dne. Tlením sa z nich vytvárala rašelina. Tak postupne vznikol Šúr, nepriechodný močiar pokrytý stromami a iným rastlinstvom, v priebehu roka často zaliaty vodou. V tomto období siahal od Bratislavy po Modru a Bernolákovo.

Zdroj: YouTube.com
NPR Šúr
10
Galéria
Zdroj: NPR Šúr, FB
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM