Tomáš Stupavský Rôzne

Vianočným trhom v Bratislave dnes definitívne odzvonilo. Návštevníci aj stánkari sú s týmto ročníkom spokojní

Mesiac utiekol ako voda a Vianočné trhy v Bratislave dnes oficiálne zatvorili svoje brány. Voňavá cigánska a varené vínko v centre mesta sa opäť na rok stanú minulosťou. Kým pre stánky na Hlavnom námestí bola včerajšia noc tá posledná, trhy na Hviezdoslavovom námestí končili až dnes večer.

Ilustračný obrázok k článku Vianočným trhom v Bratislave dnes definitívne odzvonilo. Návštevníci aj stánkari sú s týmto ročníkom spokojní
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Pre obyvateľov hlavného mesta sa každý rok stáva čoraz väčšou tradíciou navštevovanie vianočných trhov v samom srdci Bratislavy. K príjemnej atmosfére na Hlavnom námestí a Hviezdoslavovom námestí počas novembra a decembra 2014 nepochybne patrili aj drevené stánky a dobre naladení obchodníci.

Tí počas celého mesiaca ponúkali návštevníkom veľké množstvo občerstvenia, či suvenírov. Záujemci si tak pochutnávali na cigánskej pečienke, slaných, či sladkých lokšiach, podpecníkoch a mnoho ďalšieho. Z nápojov bol v ponuke široký výber vianočných punčov, či vareného vína. Milovníci dekorácii a iných suvenírov si taktiež prišli na svoje. Stánkari mali vo svojej ponuke vianočné ozdoby, mydlá, sviečky, ľudovú keramiku, či textilné výrobky.

Teplé počasie

Dokonca aj posledný deň pred Štedrým večerom sa v centre Bratislavy nachádzalo množstvo ľudí, ktorí si ešte naposledy vychutnávali tradičné pochutiny. „Prišli sme sa rozlúčiť s vianočnými trhmi. Vždy sme tu prežili pekné chvíle,“ prezradila mladá slečna popíjajúca čaj so svojimi kamarátkami. Ako však hodnotia predajcovia tohtoročnú sezónu? Väčšina z nich je s tržbami a návštevnosťou spokojná.

„Ja som s týmto rokom spokojný. Ešte sme celkovo nezrátavali celkové tržby, ale myslím si, že sme zarobili viac ako minulý rok. Ľudí sme mali stále dostatok a ani jeden deň by som neoznačil za slabý,“ spokojne prezradil Juraj, ktorý si prenajal stánok na Hviezdoslavovom námestí po tretíkrát.

O niekoľko metrov ďalej predával Peter a rovnako aj on hodnotil tohtoročnú sezónu pozitívne. „Tento rok sa skutočne vydaril. Návštevníkov bolo viac než dosť a skutočne sme sa nikdy nemohli sťažovať na málo práce. Myslím si, že k tomu prispelo predovšetkým relatívne teplé počasie,“ doplnil vysmiaty stánkar.

Overená klasika

Je pravdou, že v decembri zatiaľ v Bratislave prevládalo príjemné počasie. Iba počas niekoľkých dní husto pršalo, čo mohlo odlákať aj smädných návštevníkov. No ak sa pozrieme na celý mesiac, skutočne tento rok boli ľudia postávajúci pri pultíkoch vystavení príjemnejšiemu počasiu ako ročníky predtým.

Okrem osvedčených klasík sa na oboch vianočných trhoch našlo viacero špecialít. Na Hlavnom námestí mohol zaujať grilovaný oštiepok či skalický trdelník. Z nápojov bolo v ponuke jahodové, ruské, či slivkové víno. No predajcovia potvrdili, že ľudí ako vždy oslovila osvedčená klasika.

„Aj my sme predávali niekoľko noviniek, no vôbec nás neprekvapilo, že ľudia sem chodili predovšetkým kvôli varenému vínu a mastným lokšiam,“ prezradil jeden z obchodníkov.

Zdá sa, že Vianočné trhy 2014 v Bratislave opäť splnili svoj účel a očakávania, ktoré každoročne do nich vkladajú či už návštevníci, ale aj samotní stánkari.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM