Tlačové správy

Vianočný Úsmev pre opustené deti

„Zajtrajšok jej vráť,“ spievala Marika Gombitová na Vianočnom benefičnom koncerte Spoločnosti Úsmev ako dar. A práve nádej a perspektíva je to, čo tento koncert prináša opusteným deťom už 32 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Vianočný Úsmev pre opustené deti
Zdroj: Dnes24.sk

Vianoce sú časom blízkosti. A tiež časom, kedy máme príležitosť naplno si uvedomiť hĺbku straty, ktorú opustené deti zažili. Alebo skôr zažívajú,pretože neprítomnosť rodičov bolestne pociťujú každý deň. Vianočný benefičný koncert Úsmev ako dar vznikol z potreby vniesť do ich životných príbehov radosť a pocit spolupatričnosti. A tiež preto, aby verejnosť na tieto deti nezabúdala a bola k ich potrebám o čosi vnímavejšia.

Vianočný koncert pre deti z detských domovov, náhradných a sociálne znevýhodnených rodín sa uskutočnil vo štvrtok 11. 12. 2014 v Incheba Expo Aréne v Bratislave. Zúčastnilo sa ho viac ako 1000 detí zo 66 detských domovov z celého Slovenska. Slávnostným galavečerom ich sprevádzali moderátorské hviezdy: Adela Banášová, Katka Brychtová, Milan „Junior“ Zimnýkoval, Lukáš Latinák, Robo Jakab a Majo Miezga.

Svojimi vystúpeniami ich potešili známi umelci slovenskej populárnej scény: Dominika Mirgová, Dara Rolins, Rytmus, Laci Strike, Peter Cmorík, Marián Čekovský, Adam Ďurica, Anita Soul, Peter Lipa, Fragile, Cigánski diabli, Lúčnica a ďalší. Výnimočným, no nie celkom netradičným hosťom programu bola aj Marika Gombitová. Práve ona patrila k stáliciam „úsmeváckej“ benefície v deväťdesiatych rokoch. Po viac ako desaťročnej pauze sa opäť postavila pred hľadisko plné detí a zaspievala im svoje Vyznanie. Teraz rovnako ako pred rokmi ich zasiahla svojou výpoveďou a dala im pocítiť, že vo svojom strádaní rozhodne nie sú sami.

„To, čo deti potrebujú najviac, je istota vo vzťahoch k blízkym ľuďom. Až skúsenosť s deťmi v domovoch mi pomohla si uvedomiť, že Vianoce nie sú len krásnym sviatkom, ale aj posolstvom spolupatričnosti a prijatia. Je vždy smutné vidieť deti v domove, ale zažiť deti v detskom domove na Vianoce, to je nekonečne smutné,“ hovorí predseda Spoločnosti Úsmev ako dar Jogo Mikloško.

V rámci galaprogramu sa už po 15. krát udeľovala Cena Milana Rúfusa za sociálnu pomoc ľuďom v núdzi. Ocenenie získali niekdajšia riaditeľka detského domova Tornaľa Magdaléna Szobonyová a aktivista v problematike bezdomovectva, kňaz Peter Gombita. Toto významné morálne ocenenie im prišli odovzdať: generálny riaditeľ RTVS Václav Mika a zakladateľ a čestný predseda Spoločnosti Úsmev ako dar Július Hron.

„Želám všetkým deťom, aby stretávali len ľudí s otvoreným srdcom. A som im vďačná za to, že som s nimi mohla prežiť veľkú časť svojho života,“ vyznala sa zo svojej profesionálnej i ľudskej skúsenosti Magaléna Szobonyová.

Deti počas koncertu však neboli len v hľadisku. Diváci ich mohli vidieť po boku známych umelcov priamo na pódiu. Svojím nadaním tak potvrdili, že aj v ťažkých podmienkach sa môže zrodiť talent a vyklíčiť chuť niečo v živote dokázať. Záznam z tohtoročného Vianočného benefičného koncertu Úsmev ako dar si môžete pozrieť na obrazovkách Jednotky RTVS na Štedrý deň 24. 12. 2014 o 13.30 hod.

Vianočný Úsmev pre opustené deti
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM