Nina Táborská Rôzne

Vianočné trhy po novom: Koniec súťaženiu a preplneným námestiam s vínom a cigánskou? Možno už tento rok...

Hoci je ešte len august, mestská časť už teraz premýšľa nad vianočnými trhmi. Tým starým má odzvoniť, mestská časť totižto chystá "Staromestskú vianočnú promenádu". Ambíciou je neizolovať sa, otvoriť priestor, prepojiť trhy a vrátiť im komunitnejší charakter.

Ilustračný obrázok k článku Vianočné trhy po novom: Koniec súťaženiu a preplneným námestiam s vínom a cigánskou? Možno už tento rok...
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

V Bratislave sa trhy každoročne konajú na viacerých územiach. Tie najviac známe sú situované na Hlavnom námestí (organizuje ich hlavné mesto) a na Hviezdoslavovom námestí (organizované mestskou časťou Staré Mesto). Roky tak prebieha tichá súťaž o to, kto ich usporiada krajšie a úspešnejšie, pričom hlavným merítkom bol počet návštevníkov a ekonomická výnosnosť týchto podujatí.

Po rokoch konfrontácie sa vyprofilovali do veľmi podobného formátu – prehusteného zhluku stánkov, prioritne ponúkajúcich zemiakové placky, cigánsku a varené víno.

Nové vedenie mestskej časti Staré Mesto sa rozhodlo zmeniť formát prehustených vianočných trhov na podujatie s názvom „Staromestská vianočná promenáda“. Oproti pôvodnému riešeniu sa vianočné trhy natiahnu až po Rybné námestie, ktorého súčasťou bude kruhová ľadová plocha, umiestnená okolo morového stĺpa. V priestore pred Slovenským národným divadlom bude umiestnené pódium zabezpečujúce sprievodný kultúrny program. Nahradí tak scénu v minulosti umiestňovanú v dotyku so sochou P.O. Hviezdoslava, čo umožní otvoriť celý priestor námestia pre promenádny pohyb.

„V parkovom priestore budú rozmiestnené menšie skupiny stánkov s remeselnými výrobkami striedané s umeleckými 3D objektmi a artefaktmi pripomínajúcimi vianočnú atmosféru regiónov Slovenska,“ priblížil pre Bratislava24.sk architekt Ľubomír Boháč.

Jeden stromček postačí

Architekt tiež podotkol, že v meste by mohol stáť len jeden vianočný stromček, a to na Hlavnom námestí. Radi by však podľa jeho slov zapojili jednotlivé ambasády, aby mohli odprezentovať svoje vianočné zvyky a so svojimi prezentačnými stánkami boli tiež súčasťou Staromestskej vianočnej promenády.

Hudobný pavilion bude podľa zámeru mestskej časti vizuálne upravený ako Betlehémske jasličky so živými domácimi zvieratami a drevenými sochami svätcov. Tiež tu budú umiestnené stánky s remeselníkmi a atrakcie pre malé deti. Vo večerných hodinách má atmosféru podujatia umocňovať špeciálne osvetlenie nad priestorom promenády.

„Hlavným zámerom novej koncepcie "Staromestskej vianočnej promenády“ je snaha o pritiahnutie širokej skupiny obyvateľstva, vrátane rodín s malými deťmi, starších občanov, všetkým, ktorým nevyhovuje iba statické konzumovanie pochúťok vo veľmi prehustenom priestore, ale uprednostňujú návštevu viac kultúrne orientovaného podujatia," vysvetlil Boháč.

Podľa slov starostu Radoslava Števčíka, by súčasťou vianočných trhov mohli byť prezentácie nie len ambasád, ale predstaviť by sa mohli aj prevádzky sídliace na námestí. „Takto by sme dosiahli komunitnejší a susedský charakter trhov, kedy by mestská časť spolupracovala priamo s komunitou, ktorá tu žije,“ vysvetlil starosta, podľa ktorého sa takto môže mestská časť vyhnúť aj problémom s odpadom v uliciach. „Týmto ľuďom predovšetkým záleží na tom, aby kvalita trhov bola čo najvyššia a aby námestie bolo upravené a pekné, majú totižto k tomuto priestoru vzťah a vedia eliminovať všetky negatíva,“ doplnil.

Mestská časť plánuje takéto vynovené trhy zorganizovať už tento rok.

„Chceme vrátiť námestiu promenádny charakter. Bez bariér a pre všetkých ľudí. Takáto koncepcia rozdelí námestie na viaceré časti a veríme, že si takto ľudia trhy vychutnajú oveľa viac,“ uviedol starosta Števčík.

Náklady na vinaočnú promenádu zatiaľ mestská časť nešpecifikovala. Koncept ešte musí vedenie predebatovať spolu s miestnymi poslancami. „Nie je to tak, že poslanci to musia prijať, takéto veci chceme robiť spoločne, riadne schváliť a odkomunikovať,“ uzavrel starosta.

Prečítajte si tiež: V niektorých podnikoch si už do rána možno neposedíte. Staré mesto chce zmeniť otváracie doby prevádzok na svojom území

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM