Nikola Richterová Rôzne

Vianočné trhy myslia aj na charitu. Toto sú stánky, kde kúpou produktov podporíte dobrú vec

Na vianočných trhoch na Hlavnom námestí sa aj tento rok nachádzajú stánky s charitatívnym zámerom. Nielenže si v nich kúpite chutné jedlo, či nápoje, okrem toho navyše ešte aj prispejete na dobrú vec. Okrem občerstvenia tu zoženiete aj mnoho ručne vyrobených tovarov.

Ilustračný obrázok k článku Vianočné trhy myslia aj na charitu. Toto sú stánky, kde kúpou produktov podporíte dobrú vec
Foto: Nikola Richterová

Mestské vianočné trhy v Bratislave dávajú priestor aj charite. Stánkov so zameraním pre pomoc ľuďom je preto na tomto mieste mnoho. V charitatívnych stánkoch pracujú najmä dobrovoľníci.

„Myslím, že v charite je to vždy najmä o tom dobrovoľníctve, bez toho by to nešlo. Konkrétne v našom stánku posúvame ďalej celkový zisk.“ povedala nám dobrovoľníčka zo stánku Asociácie náhradných rodín. Pre lepšiu informovanosť rozdávajú aj letáky, či špeciálne časopisy, ktoré informujú o činnostiach jednotlivých pomocných organizácií.

Na vianočných trhoch ponúka väčšina dobrovoľníkov najmä chutné jedlo a pitie. Či už je reč o lokšiach, koláčoch alebo rôznych druhoch punčov, ľudia sa pri stánkoch pristavovali nielen kvôli charite, ale aj vôni, ktorá sa okolo predávajúcich zhromažďovala.

Niektoré zo stánkov predávali aj keramické predmety, či rôzne iné drobnosti. Stánok organizácie Krídla ponúka tovar, ktorý vyrábajú ľudia s duševnou chorobou. Výťažok z nich smeruje ďalej do kúpy materiálu a chodu organizácie.

„My podporujeme ľudí so schyzofréniou. Myslím si, že mnohokrát sú duševne postihnutí ľudia v úzadí a nehovorí sa o nich toľko, ako o tých, ktorý majú telesné postihnutie. Samozrejme je to kvôli tomu, že na ľuďoch s duševnými ťažkosťami to nie je vidieť. My sa to snažíme zmeniť a pomôcť im.“ povedala nám pracovníčka občianskeho združenia Krídla Michaela Bošániová.

Organizácie sa na trhoch budú meniť. Vysvetlila nám opäť Michaela Bošániová: „Konkrétne naše združenie je na vianočných trhoch päť dní. Potom nás už vystrieda iná dobročinná organizácia.“ Okrem nich nájdete na Hlavnom námestí stánky združenia Vagus, Domova Dúha, Združenia kresťanských seniorov Slovenska a ďalších.

Charitatívne stánky na vianočných trhoch
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM