KAW Rôzne Správy

VIANOČNÉ TIPY: Ako nežiť iba pre seba a byť užitočný. Nielen počas sviatkov

Je starou známou pravdou, že každý dobrý skutok sa odosielateľovi vráti. Pomôžte bezdomovcom, podporte darcovské organizácie, starajte sa o slabších.

Ilustračný obrázok k článku VIANOČNÉ TIPY: Ako nežiť iba pre seba a byť užitočný. Nielen počas sviatkov
6
Galéria
Zdroj: pixabay.com

Robiť dobré skutky a pomáhať slabším by nemalo byť len výsadou Vianoc. Vo sviatočnom čase sa však viac ako inokedy zamýšľame nad tým, aké je dôležité byť zdravý, cítiť teplo domova, blízkosť milovaných ľudí a súdržnosť rodiny.

Sú ľudia, ktorí nemali v živote veľa šťastia a osud im zobral strechu nad hlavou alebo nadelil nepríjemnú chorobu či chudobu. Ak sa máme čo len trocha lepšie, mali by sme pomôcť. Ak máte chuť a odhodlanie, ponúkame niekoľko tipov ako byť užitočný.

Pomôžte ľuďom bez domova

Nezisková organizácia Depaul Slovensko hľadá počas celého roka dobrovoľníkov pre prácu s bezdomovcami v nízkoprahovom centre na Ivánskej ceste v Bratislave. Nezáleží na veku, vzdelaní, ani nie sú potrebné skúsenosti v sociálnej oblasti. Jediné, čo je dôležité, je ochota pomôcť.

Ak chcete prispieť k dobrej veci, môžete prísť raz za čas iba na niekoľko hodín, alebo môžete chodiť pravidelne.

„V nocľahárni na Ivánskej ceste dobrovoľníci pomáhajú večer pri registrácii, pri výdaji posteľnej bielizne, príprave raňajok, výdaji šatstva, upratovaní šatníka, príprave programu pre klientov alebo pri kreatívnych aktivitách. V útulku na Hattalovej ulici zas viac času trávia s klientmi – berú ich na vychádzky, ak sú menej mobilní a na vozíku, sprevádzajú ich k lekárom, alebo len s nimi trávia voľný čas v rozhovoroch alebo spoločenských hrách, prípadne vyučovaniu jazykov či práci na počítači,“ informuje koordinátor dobrovoľníkov Juraj Bartoš.

Ak máte chuť pomôcť a prídete so zaujímavým nápadom, v Depaul to určite ocenia. Viac informácií sa dozviete TU.

Zdroj: ĽudiaĽuďom.sk

Buďme ľudskí

Jednoduchým spôsobom ako byť ľudský, je napríklad pomoc darcovským portálom. Jedným z nich je ĽudiaĽuďom.sk. Portál poskytuje viacero možností, ako môžete podporiť jednotlivcov v núdzi alebo organizácie. Na ich stránke nájdete príbehy detí i dospelých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Sami si môžete vybrať koho a akou sumou podporíte. Viac sa dozviete TU.

Cez portál ĽudiaĽuďom.sk sa tiež môžete prihlásiť na rôzne dobrovoľnícke akcie, či už je to navštevovanie onkologicky chorých pacientov, pomoc deťmi a mladými v rámci terénnej sociálnej práce alebo požičiavanie kníh z knižnice hospitalizovaným pacientom. Ak máte záujem pomôcť, viac si prečítajte TU.

Kúpte si darčeky, ktoré pomôžu

Máte radi milé vecičky s fantáziou, ktorými urobíte radosť predávajúcemu aj tomu, komu maličkosť darujete? Nakupujte napríklad v Dobrom obchode.

V Dobrom obchode sa predávajú ručne robené výrobky buď z chránených dielní neziskových organizácií, alebo od SAShE autorov, ktorí sa stali Donormi neziskových organizácií. Príjmy z predaja sú príspevkami pre neziskové organizácie a sú oslobodené od provízneho systému SAShE.sk, takže celá suma za zakúpený výrobok putuje organizácii.

Viac sa dozviete TU.

Dobrovoľníci pomáhajú
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM