Kultúra

Vianoce v Slovenskej filharmónii: Reduta ožije Silvestrovským a Novoročným koncertom

Slovenská filharmónia pripravila na záver decembra viacero sviatočných koncertov, ktoré vyvrcholia Silvestrovským a Novoročným koncertom v bratislavskej Redute.

Ilustračný obrázok k článku Vianoce v Slovenskej filharmónii: Reduta ožije Silvestrovským a Novoročným koncertom
Zdroj: TASR

V programe nebude chýbať už tradične neodmysliteľný titul vianočných koncertov – Česká mše vánoční Jana Jakuba Rybu (1765–1815), českého kantora a hudobného skladateľa. Zaznie v rámci koncertného cyklu Stará hudba v interpretácii členov súboru pre starú hudbu Solamente naturali s umeleckým vedúcim Milošom Valentom a speváckeho zboru Vocale ensemble SoLa.

Dielo zaznie interpretované na dobových nástrojoch pod taktovkou Róberta Huga, ktorý toto dielo v roku 1998 nahral so súborom Capella Regia Musicalis. Omša bola uvedená prvýkrát pred viac ako 200 rokmi v malom kostolíku v Rožmitáli pod Třemšínem. Program doplnia Rybove pastorely. Koncert súboru starej hudby sa uskutoční v utorok 16. decembra v Koncertnej sieni SF.

Už tradičné Vianočné koncerty Slovenskej filharmónie a popredného Bratislavského chlapčenského zboru (zbormajsterka Magdaléna Rovňáková) sa uskutočnia v nedeľu a pondelok 21. a 22. decembra v Koncertnej sieni SF.

Sólistkou večerov bude túto sezónu mladá operná speváčka Miriam Garajová a sviatočnú atmosféru umocní recitácia maestra Ladislava Chudíka. Pripravené sú vianočné koledy. Pre veľký záujem návštevníkov o vianočné koncerty sa v nedeľu 21. decembra o 11.00 h bude konať verejná generálka.

Sviatočné koncerty Slovenskej filharmónie vyvrcholia na Silvestra a Nový rok. Uvedú ich členovia SF a Slovenského filharmonického zboru (zbormajster Jozef Chabroň) pod taktovkou stáleho hosťujúceho dirigenta Rastislava Štúra. Sólistami budú tenorista Otokar Klein a sopranistka Eva Hornyáková. V programe nebudú chýbať obľúbené melódie Johanna Straussa, Franza Lehára, Emmericha Kálmána a ďalších skladateľov.

Silvestrovský koncert sa začne o 16.00 h v Koncertnej sieni SF a v priamom prenose bude prenášaný v rámci silvestrovského programu Starého Mesta na veľkoplošnú obrazovku na Hviezdoslavovom námestí.

Vstupenky na všetky koncerty a verejnú generálku sú v predaji v pokladnici SF, Reduta vo všetky pracovné dni a hodinu pred koncertom v deň jeho konania. Online predaj a rezervácie vstupeniek sú možné aj cez portál navstevnik.sk. TASR informovala tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM