Alexandra Húsková Rôzne

Viacerí vinári v novembri svoje pivnice neotvoria. Dôvodom sú nezhody

Pre názorové nezhody s fungovaním Združenia Malokarpatskej vínnej cesty (ZMVC) zostane na 16. ročníku Dňa otvorených pivníc v novembri asi štrnásť vinárstiev zatvorených.

Ilustračný obrázok k článku Viacerí vinári v novembri svoje pivnice neotvoria. Dôvodom sú nezhody
Foto: Rastislav Búgel

Svoje pivnice sa rozhodlo nesprístupniť napríklad vinárstvo Karpatská perla, Vinkor, Villa Modur, Víno Dious, Hacaj, Peter Ratuzky či vinárstvo a vinohradníctvo Skovajsa.

Dotknutí vinohradníci a vinári uviedli, že napriek ich 1,5-ročnému snaženiu sa im nepodarilo doposiaľ dosiahnuť pri rokovaní s Radou ZMVC žiaden posun.

„Smerujúci nielen k zlepšeniu fungovania nášho spoločného združenia, ale aj k skvalitneniu organizovania podujatí v prospech návštevníkov aj vinárov,“ uvádzajú vo svojom spoločnom vyhlásení.

Podľa nich je to hlavný dôvod, prečo nepodporia tohtoročný Deň otvorených dverí, ktorý sa bude konať 20. až 21. novembra. Ako však podotýkajú, milovníkov vína radi privítajú na iných vinárskych akciách v tunajšom regióne.

Členovia Rady ZMVC uviedli, že počas dvoch dní bude na Malokarpatskej vínnej ceste otvorených 150 pivníc od Bratislavy po Trnavu. V nich bude ponúkať vyše 200 vinárov a vinohradníkov svoje vína. Rada rozhodnutie vinárov, ktorí počas podujatia svoje pivnice neotvoria, rešpektuje.

„Účasť na všetkých podujatiach, ktoré združenie počas celého roka organizuje, je dobrovoľná a pre členov združenia aj bezplatná. ZMVC je dobrovoľným občianskym združením fyzických a právnických osôb, nie je politickou stranou,“ skonštatovali členovia Rady ZMVC.

V roku 2000 na podujatí podľa ich štatistiky otvorilo svoje pivnice 17 vinárov za účasti 500 návštevníkov. V roku 2014 to už bolo 164 pivníc a 7500 návštevníkov.

Názorové nezhody s fungovaním, financovaním a činnosťou ZMVC sa však prejavili aj v máji počas podujatia Otvorené pivnice na sv. Urbana, keď sa rozhodlo svoje pivnice nesprístupniť zhruba 19 vinárstiev.

Medzi nimi bolo napríklad vinárstvo Matyšák, Karpatská perla, Villa víno Rača či Mrva & Stanko Winery. Združenie sa vtedy vyjadrilo, že rozhodnutie týchto vinárov a vinohradníkov vníma ako dobrovoľné a jeho činnosť to neohrozí.

Foto:Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM