Jakub Forgács Samospráva

Viac zelene či cyklistiky v meste? Ľudia dostali páky presadiť to, čo im v Bratislave chýba!

Mať dobrý nápad, získať naň financie a uskutočniť ho. Takáto možnosť sa teraz ponúka Bratislavčanom. Je však otázne, či o tom domáci vôbec tušia.

Ilustračný obrázok k článku Viac zelene či cyklistiky v meste? Ľudia dostali páky presadiť to, čo im v Bratislave chýba!
Zdroj: TASR

Bratislavská samospráva po štvrtý raz spúšťa projekt participatívneho rozpočtu, ktorý umožňuje Bratislavčanom spolurozhodovať o prerozdelení verejných financií do jednotlivých oblastí života v meste. Na oficiálnej internetovej stránke mesta bol zverejnený dotazník, prostredníctvom ktorého môže každý záujemca prispieť svojím nápadom, projektom.

Doprava, životné prostredie, či šport

„Burza nápadov vytvára priestor, v rámci ktorého môžu obyvatelia slovenskej metropoly navrhnúť, kam pôjde časť rozpočtu a aké projekty v oblasti dopravy, životného prostredia, športu a sociálnych služieb bude samospráva v roku 2015 realizovať,“ spresnil riaditeľ kancelárie bratislavského primátora Ľubomír Andrassy.

V oficiálnom formulári je okrem krátkeho popisu návrhu potrebné uviesť aj lokalitu, kde sa daný návrh uskutoční a aký je jeho očakávaný prínos z hľadiska rozvoja, zvyšovania kvality života. „Návrhy môže verejnosť posielať samospráve do 16. septembra,“ informoval Andrassy.

Na projekt vyčlenili 46 000 eur

Návrhy, ktoré splnia kritériá, budú zaradené do prerokovania na verejnom fóre. To sa uskutoční v druhej polovici októbra za účasti odborných garantov magistrátu a zapojených občanov. Fórum vyberie projekty, ktoré budú zaradené do novembrového verejného hlasovania. „Novembrové verejné hlasovanie bude len o tých projektoch, ktoré sú v priamej pôsobnosti mesta,“ pripomenul Andrassy. :Tie, ktoré získajú najvyššiu podporu, budú zapracované do návrhu bratislavského rozpočtu na rok 2015," dodal.

Projekt Participatívneho rozpočtu bol spustený v roku 2011, kedy bola naň vyčlenená suma 15 000 eur. Pre rok 2014 schválili mestskí poslanci sumu 46 000 eur. Medzi zrealizovanými projektmi sú napríklad znovuoživenie bývalého kina Zora, komunitná záhrada v Rači, kompostovanie, revitalizácia stromoradia na Račianskej ulici, Komunitné centrum generácií, autonómna zóna Lafranconi či zakúpenie náradia pre Zelenú hliadku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM