Aktualizované Správy

Viac ako 200 Východniarov plánovalo zablokovať centrum Bratislavy. Chcú lepšiu dopravu v Prešove

V piatok mali Východniari v pláne zablokovať dopravu v Bratislave a v Prešove, čím chcú dosiahnuť výstavbu obchvatov v Prešove. Miestny úrad Bratislava-Ružinov im však protestnú akciu zakázal.

Ilustračný obrázok k článku Viac ako 200 Východniarov plánovalo zablokovať centrum Bratislavy. Chcú lepšiu dopravu v Prešove
9
Galéria
Zdroj: TASR

Občianske združenie Lepší Prešov malo v pláne zorganizovať v piatok 31. marca polhodinovú blokádu cesty na ulici Mlynské nivy v Bratislave. Miestny úrad Bratislava-Ružinov im však nečakane zakázal organizovať protestnú akciu.

Protest nepovolili

Aktivisti dnes oznámili, že napriek prvotnému prísľubu na základe oznámenia o zvolaní verejného zhromaždenia, ktoré podalo občianske združenie (OZ) Lepší Prešov, im Miestny úrad Bratislava-Ružinov protestnú akciu zakázal.

René Polačok z OZ Lepší Prešov uviedol, že z tohto dôvodu museli zrušiť svoj zámer v hlavnom meste. Protestná akcia s názvom Prešovčania platia dane, postavte nám obchvat za ne! sa mala v Bratislave konať od 15:00 hod.

Hovorkyňa Miestneho úradu Bratislava-Ružinov Marianna Šebová poskytla TASR text rozhodnutia, v ktorom sa uvádza, že oznámenie OZ Lepší Prešov neobsahovalo povolenie hlavného mesta SR ako cestného správneho orgánu na zvláštne užívanie miestnej komunikácie, ani opatrenia, ktoré by mal zvolávateľ vykonať, aby sa toto verejné zhromaždenie konalo v súlade so zákonom.

„Keďže táto komunikácia je z pohľadu dopravy veľmi frekventovaná, pričom zvolávateľ zhromaždenia nielenže nedisponuje povolením cestného správneho orgánu, ale ani so súhlasom dopravného inšpektorátu, tak sú tu opodstatnené dôvody na to, že na mieste tohto verejného zhromaždenia by hrozilo jeho účastníkom závažné nebezpečenstvo pre ich zdravie. Ďalej Mestská časť Bratislava – Ružinov zastáva názor, že toto verejné zhromaždenie by sa konalo v mieste, kde by bolo potrebné obmedzenie dopravy a zásobovanie čo by bolo v závažnom rozpore so záujmom obyvateľstva,“ píše sa v odôvodnení, ktoré podpísal starosta Ružinova Dušan Pekár.

Šebová doplnila, že zákazu predchádzalo osobné stretnutie starostu Ružinova so zástupcom zvolávateľa za prítomnosti zamestnancov miestneho úradu, pracovníka magistrátu hlavného mesta a prítomnosti príslušníkov štátnej a mestskej polície. Stretnutie sa uskutočnilo minulý piatok 24. marca.

Plánovaná blokáda priechodu

Ako informoval portál bratislavaden.sk, protestovať mali 30-minútovým prechádzaním cez priechod pre chodcov pred Autobusovou stanicou Mlynské nivy.

Blokáda mala trvať od 15:00 do 15:30 hod. Východniarov mal do Bratislavy priviezť jeden autobus s 50 protestu­júcimi, ktorí sa mali pridať k približne 150 protestujúcim pracujúcim v hlavnom meste. Aktivisti chceli takto bojovať za zlepšenie dopravy v Prešove.

Občianske združenie Lepší Prešov bude protestovať zastavením premávky na troch cestných uzloch v Prešove na pol hodinu. Polačok potvrdil, že blokácia ciest v Prešove sa bude konať bez zmeny.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM