Aktualizované Rôzne

Veslovanie pre Sýriu: Podarí sa počas 24-hodinového maratónu vyzbierať 10-tisíc eur pre utečenecké centrum?

Už niekoľko hodín sa nezastavil veslársky trenažér na Teologickej fakulte Trnavskej univerzity v Trnave. Cieľom 24-hodinového maratónu je vyzbierať 10-tisíc eúr pre utečenecké centrum v púštnom kláštore Deir Mar Elian. Veslovanie pre Sýriu pokračuje aj v sobotu, do 14:00 hod.

Ilustračný obrázok k článku Veslovanie pre Sýriu: Podarí sa počas 24-hodinového maratónu vyzbierať 10-tisíc eur pre utečenecké centrum?
Zdroj: Dnes24.sk

Už prvý deň podujatia naznačil, že prosby o pomoc z Blízkeho východu našli na Slovensku odozvu. Cez darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk sa vyzbieralo už viac ako 6-tisíc eur. „Veríme, že zvyšných viac ako 3-tisíc eur sa nám podarí vyzbierať priamo na podujatí. Mnohí ľudia prichádzajú kvôli sprievodnému programu alebo zapojiť sa do veslovania a neopomenú sa zastaviť pri našej kasičke,“ hovorí hostiteľ podujatia, dekan Teologickej fakulty Trnavskej univerzity Miloš Lichner.

Počas prvého dňa sa na trenažéri vystriedali akademickí funkcionári, ale aj herec Štefan Bučko, europoslanec Branislav Škripek či bývalý predseda SNR František Mikloško. „Okrem známych osobností ale veslársky trenažér patrí najmä tým, ktorí si časové sloty vydražili na ĽudiaĽuďom.sk a tak prispeli na sýrske utečenecké centrum. K dispozícii počas celej soboty ale bude ešte jeden trenažér a ten si môže prísť vyskúšať hocikto, aj ak nemá zarezervovaný svoj časový úsek,“ vysvetlil riaditeľ ĽUDIA ĽUĎOM, n. o. Roland Kyška.

V piatok sa veľké odozve tešila diskusia s fotografom Tonym Fričom, ktorý niekoľko týždňov prežil medzi utečencami na Blízkom východe. O živote utečencov hovorila aj rádová sestra Carol zo susedného Libanonu. Sama v Deir Mar Elian v Qaryatayne pôsobila. Z krajiny pred niekoľkými dňami prišiel aj arcibiskup Cyril Vasiľ, ten s účastníkmi podujatia nielen diskutoval, ale aj celebroval polnočnú liturgiu v kaplnke Teologickej fakulty. Kvôli veľkému záujmu museli veriaci, ktorí sa do nej nezmestili, stáť až na chodbe.

Aktualizácia 07:10 – V centre Bratislavy sa veslovalo celú noc. Trenažér „vrčí“ bez prestávky už 17 hodín. „Záujemcovia prichádzali aj nadránom a vládne tu vynikajúca atmosféra,“ komentuje dekan TF TU M. Lichner. V priestoroch fakulty sa začínajú pripravovať blízkovýchodné raňajky.

Prečítajte si tiež: Veslovanie pre Sýriu: 24-hodinový maratón na pomoc utečencom. Prinášame kompletný program

Veslovanie pre Sýriu
22
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM