Rôzne

Veslovanie pre Sýriu: 24-hodinový maratón na pomoc utečencom. Prinášame kompletný program

Upozorniť na situáciu na Blízkom východe a zároveň finančne pomôcť centru pre utečencov v Sýrskom Deir Mar Elian má 24-hodinový maratón veslovania, ktorý sa začne dnes o 14-tej hodine v priestoroch Teologickej fakulty TU na Kostolnej ulici v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Veslovanie pre Sýriu: 24-hodinový maratón na pomoc utečencom. Prinášame kompletný program
Zdroj: Dnes24.sk

„Veslovanie pre Sýriu nie je len bežná zbierka. Spojenie zbierky s fyzickou aktivitou, ktorej cieľom je ukázať účasť na utrpení utečencov, je unikátne nielen v slovenských podmienkach. Celá suma, ktorú sme získali z elektronických aukcií časových slotov, putuje na podporu zdravotníckeho centra Deir Mar Elian. Podporiť ho prirodzene môžu donori aj cez darcovský portál www.LudiaLudom.sk/Syria. Príspevky budeme zbierať i počas samotného podujatia,“ vysvetlil riaditeľ ĽUDIA ĽUĎOM, n. o. Roland Kyška.

Viac ako 3,3 milióna Sýrčanov, z ktorých zhruba polovicu tvoria deti, boli nútení opustiť svoje domovy a snažia sa prežiť v utečeneckých táboroch.

Niekoľko stoviek ľudí, ktorí prišli o domovy a často aj svojich príbuzných či priateľov, žije aj v sýrskej púšti, v centre Deir Mar Elian v Qaryatayne. Komunita miestneho kláštora požiadala o konkrétnu pomoc – finančné prostriedky na medicínske centrum.

Pridali sa aj reprezentanti

“Hlboký smútok a takmer beznádej ma zaplaví zakaždým keď vidím obrazy tragického diania na Blízkom východe. Tak brutálne barbarské činy sú pre mňa nepochopiteľné Ak môžem aspoň malou mierou pomôcť a prejaviť spolupatričnosť týmto obetiam, je mojou povinnosťou to urobiť. Preto prídem Veslovať pre Sýriu aj s ďalšími športovcami,“ povedal olympijský reprezentant SR vo veslovaní z Atlanty a Sydney Ján Žiška.

Práve špičkoví slovenskí športovci budú mať odbornú záštitu nad podujatí. Pomôžu a poradia tým, ktorí s veslovaním nemajú skúsenosti. Netreba mať preto strach prísť a vyskúšať si veslovanie. No najmä pomôcť. Pre záujemcov prínášame aj kompletný program podujatia:

Program podujatia Veslovanie pre Sýriu

14:00 otvorenie podujatia, štart veslovania (prví veslári: Ján Žiška, reprezentant SR vo veslovaní; prof. doc. JUDr.Marek Šmid PhD., rektor TU)
15:00 diskusia Krízové oblasti, rozvojová pomoc a migračná politika (Bernard Priecel, Migračný úrad SR; prof. Vladimír Krčméry, klinika bl. Zdenky Schelingovej v Erbile)
17:00 diskusia Situácia utečencov na Blízkom východe (Tony Frič, fotograf)
19:00 blok dokumentárnych filmov o živote utečencov
21:00 diskusia Pomoc pre Sýriu – situácia a východiská (J.E. Mons. Cyril Vasiľ SJ, sekretár Kongregácie pre východné cirkvi a sr. Carol Cooke Eid, Sýria)
23:00 krížová cesta (jezuitský chrám)
24:00 liturgia sv. Jána Zlatoústeho, celebruje J.E. Mons. Cyril Vasiľ SJ (kaplnka)
9:00 – 14:00 detský kútik s animátorkami
9:00 – 11:00 sýrske raňajky
14:00 ukončenie veslovania a vyhodnotenie podujatia
Život utečencov v Sýrii
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM