Samospráva

Verejné obstarávanie na výstavbu voľnočasovej Jamy sa finalizuje

Mestská časť odstúpi spis na kontrolu Úradu vlády SR. Následne by sa malo pristúpiť k podpisu a uzavretiu zmlúv.

Ilustračný obrázok k článku Verejné obstarávanie na výstavbu voľnočasovej Jamy sa finalizuje
Zdroj: Bratislava - Nové Mesto

Verejné obstarávanie na dodávateľa výstavby voľnočasového priestoru Jama v súčasnosti ešte nie je ukončené. Ide o miesto bývalého cyklistického štadióna v lokalite Tehelné pole medzi Národným tenisovým centrom, zimným štadiónom a kúpaliskom.

Cieľom je vybudovať zelený park na šport, rekreáciu a oddych, ktorý by zlepšil kvalitu života.

Verejné obstarávanie však mestská časť pomaly finalizuje a spis s výsledkami obstarávania odstúpi na kontrolu Úradu vlády SR, podobne ako v prípade verejného obstarávania revitalizácie parku Gaštanica na Kolibe. Následne by sa malo pristúpiť k podpisu a uzavretiu zmlúv. Uviedol to Ján Borčin z novomestského miestneho úradu.

Aktívna a relaxačná zóna

Park bude rozdelený na dve zóny. V hornej „aktívnej“ zóne s mestskou zeleňou by mali byť vyhliadkové móla a športové plochy, napríklad multifunkčné ihrisko, tenisové kurty, fitness stroje či pingpongové stoly.

V dolnej „relaxačnej“ zóne by malo vzniknúť jazierko, živelná zeleň, prírodný amfiteáter a priestory na oddych. Chýbať nebude ani bežecká a športová dráha.

Nový priestor by mal zároveň efektívne využívať vodu v danej lokalite.

Dažďová voda zo spevnených, ale aj zo zelených plôch by sa mala zbierať systémom drenážnych trubiek do novovybudovaného jazera. To by malo byť dôležitým vodným prvkom spĺňajúcim estetickú, klimatickú a vodozádržnú funkciu a bude slúžiť aj ako zdroj parkovej závlahy. V parku budú tiež dve studne využívajúce podzemnú vodu.

Najväčší projekt zeleného priestranstva v mestskej časti

Náklady na vybudovanie parku sa odhadujú na 2,3 milióna eur. Revitalizácia priestranstva bude financovaná z tzv. nórskych fondov, štátneho rozpočtu a peňazí samosprávy. Z hľadiska preinvestovaných peňazí, ale aj rozsahu celej stavby, keďže by malo ísť o takmer dva hektáre, pôjde o najväčší projekt zeleného priestranstva v mestskej časti po niekoľkých desaťročiach. Vzhľadom na náročnosť budú stavebné práce rozdelené na dve etapy.

Bratislavské Nové Mesto získalo areál do správy od hlavného mesta, aby tu mohla miestna samospráva vybudovať mestský park na šport a rekreáciu. Mestská časť v tejto súvislosti zorganizovala počas uplynulých dvoch rokov niekoľko stretnutí s odbornou i laickou verejnosťou. Zozbierané podnety sa stali podkladmi pre architektonic­kú súťaž.

Čítajte aj: Športpark Jama je bližšie k realizácii. Čo ponúkne Bratislavčanom?

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM