Nina Táborská Samospráva

Verejná doprava sa opäť skvalitní. Bratislavčania sa môžu tešiť na sto nových autobusov

Dobrá správa pre cestujúcich! Mestskí poslanci schválili opciu na nákup ďalších 50 kusov vozidiel. Do leta 2015 tak vyjde na cesty celkom sto nových autobusov. Prvý autobus bude dodaný koncom septembra.

Ilustračný obrázok k článku Verejná doprava sa opäť skvalitní. Bratislavčania sa môžu tešiť na sto nových autobusov
Zdroj: TASR

„Približne tretina vozidlového parku autobusov, teda až 147 vozidiel, je dávno po životnosti, pričom ich celkový počet je k 1.9.2014 len 431 kusov. Okrem toho až 19 vozidiel čaká tohto roku na vyradenie odbornou komisiou,“ vyjadril sa predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Dopravného podniku Bratislava Ing. Ľubomír Belfi.

"Do dennej výpravy potrebujeme pre cestujúcich zabezpečiť približne 380 autobusov, čiže nový vozopark výrazne zlepší situáciu v MHD. Samozrejme, budú to všetko komfortné nové vozidlá s modernými funkciami, vrátane kamerového systému, klimatizácie a nízkopodlažnosti pre zdravotne ťažko postihnutých občanov,“ dodal Belfi.

Ak by sa poslanci rozhodli nepodporiť tento návrh, znamenalo by to nutnosť redukovať linky MHD už budúci rok, na čo by v prvom rade doplatila cestujúca verejnosť.

„Som veľmi rád, že poslanci podporili Dopravný podnik Bratislava a odsúhlasili nákup ďalších 50 autobusov za výhodných úrokových podmienok, ktoré sa nám podarilo vyrokovať. Do leta budúceho roku tu budeme mať spolu až 100 nových vozidiel, čo pre cestujúcich prinesie veľké skvalitnenie služieb,“ zhodnotil generálny riaditeľ DPB.

Masívna modernizácia vozidlového parku

Dopravný podnik má štatistiku vozoparku podľa veku, obsaditeľnosti, ako aj typu vozidla – sólo autobusy, MIDI autobusy, kĺbové autobusy, preto obstará vozidlá do každého segmentu podľa potreby, keďže alarmujúca situácia je v každom jednom z nich.

Prvý autobus bude dodaný koncom septembra, ďalšie v októbri a postupne do februára 2015 bude všetkých 50 vozidiel pripravených vyraziť do bratislavských ulíc. Do leta 2015 pribudne do vozidlového parku ďalších 50 kusov.

Nákupom nových autobusov pokračuje podnik v masívnej modernizácii vozidlového parku. Vďaka spolufinancovaniu z prostriedkov EÚ sa podarí kompletne vymeniť celý vozidlový park trolejbusov – 120 a pribudne aj 60 nových električiek.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM