Kultúra

Veľký taliansky festival kultúry a gastronómie odštartovali zaujímavé výstavy

Okrem koncertov rôznych hudobných žánrov sú v programe výstavy, filmové a divadelné predstavenia, literárne podujatia, gastronomický trh Mercato italiano či prvé majstrovstvá Slovenska vo výrobe pizze.

Ilustračný obrázok k článku Veľký taliansky festival kultúry a gastronómie odštartovali zaujímavé výstavy
Zdroj: TASR

Dvojvýstavou z tvorby talianskych architektov a dizajnérov v Dvorane Ministerstva kultúry SR v Bratislave otvorili tradičný júnový festival talianskej kultúry a gastronómie na Slovensku Dolce Vitaj.

„Týmito výstavami sa zapájame do vášho festivalu Dni architektúry a dizajnu,“ na ich pondelkovom otvorení zdôvodnila vybranú tematiku riaditeľka Talianskeho kultúrneho inštitútu Antonia Grande.

Obrazy na zamyslenie

Expozícia Atlantída a Atlantída wunderkammer mala premiéru začiatkom roka v rímskom Dome architektúry. Autormi 20 menších diel a veľkoplošných obrazov (1,8×1,2 metra) sú traja architekti Carlo Prati, Carmelo Baglivo a Beniamino Servino. Každý z nich na obrazoch vytvorených digitálnymi kolážami alebo kresbami kombinovanou technikou filozoficky uvažuje o zaniknutom či ešte neexistujúcom meste Atlantída.

„Ich úvahy spadajú do kontextu prekonávania hraníc pominuteľnej funkcionalistickej architektúry zameranej na prítomnosť. Sú predstaviteľmi hľadania nových významov v architektonickom procese práve v tejto historickej dobe, kedy sa napĺňa predtucha, že ľudské ambície prekonať prírodu sú odsúdené na zánik,“ priblížil zámery autorov kurátor výstavy Giorgio de Finis. Podľa neho sú to obrazy na zamyslenie.

Taliansky dizajn na každý deň

Druhá výstava Taliansky dizajn na každý deň je výberom exponátov z ôsmich popredných talianskych štúdií a spoločností. Sú to stoličky, kreslá, taburetky a drevený stojací vešiak.

„Je to prierez výrobkov od roku 1947 doteraz. Niektoré z nich sa stali ikonami talianskeho dizajnu a sú vyrábané aj po desaťročiach,“ konštatoval Vladimír Zelenák z bratislavskej spoločnosti Kabinet, ktorý expozíciu kurátorsky pripravil s Máriou Ordódy z Ústavu dizajnu Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity. Výstavy potrvajú do 17. júna.

Od 1. až do 30. júna pribudnú ďalšie podujatia začínajúceho deviateho ročníka festivalu Dolce Vitaj, nad ktorým prevzali záštitu minister kultúry SR Marek Maďarič a bratislavský primátor Ivo Nesrovnal. Okrem koncertov rôznych hudobných žánrov sú v programe ďalšie výstavy, filmové a divadelné predstavenia, literárne podujatia, gastronomický trh Mercato italiano či prvé majstrovstvá Slovenska vo výrobe pizze. Budú v Bratislave, Martine, Poprade, Trenčianskych Tepliciach a Banskej Bystrici.

Čítajte tiež: Festival Dolce Vitaj ponúkne to najlepšie z talianskej kultúry a gastronómie

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM