Nina Táborská Rôzne

Veľké sťahovanie národov: V nočných vlakoch z Bratislavy sa už vypredávajú aj ležadlové a lôžkové vozne

S blížiacimi sa vianočnými sviatkami postupne stúpa aj záujem ľudí o cestovanie vlakmi za rodinami a blízkymi. Okrem miest na sedenie vo vlakoch sa však podľa hovorkyne Železničnej spoločnosti Slovensko Jany Morháčovej vypredávajú aj lôžkové a ležadlové vozne v nočných vlakoch.

Ilustračný obrázok k článku Veľké sťahovanie národov: V nočných vlakoch z Bratislavy sa už vypredávajú aj ležadlové a lôžkové vozne
Zdroj: TASR

Napríklad nočné vlaky na trase z Bratislavy cez Žilinu do Košíc a z Bratislavy cez Zvolen do Košíc majú vo štvrtok 17. decembra a v piatok 18. decembra voľné už len posledné miesta. „Podobne je veľký záujem o cestovanie na poslednú chvíľu nočnými vlakmi aj v utorok 22. decembra a v stredu 23. decembra. Voľných je už len do 10 percent lôžok,“ opísala Morháčová.

Čo sa týka diaľkových spojov, najväčší záujem je predovšetkým o vlaky na trase z Bratislavy cez Žilinu a Poprad do Košíc. V piatok 18. decembra je predaných 45 percent až 60 percent miesteniek do vlakov počas dňa. Najväčší záujem je o rýchliky s odchodom z Bratislavy o 11.55 h a 13.55 h.

V sobotu 19. decembra sú diaľkové vlaky vypredané na 35 percent až 55 percent, najväčší záujem je o vlak s odchodom z Bratislavy o 7.55 h a 9.55 h. V utorok 22. decembra sú popoludňajšie rýchliky vypredané na 30 percent až 56 percent a najviac ľudí chce cestovať spojom s odchodom z hlavného mesta o 15.55 h.

Čo sa týka stredy 23. decembra, tam je počas celého dňa predaných 35 percent až 54 percent miesteniek v jednotlivých vlakoch a ľudia najviac uprednostňujú dopoludňajšie vla­ky.

Prečítajte si tiež: Vlakom z Bratislavy pred sviatkami? Pozrite sa, ktoré dni sú najviac obsadené

Na ostatných trasách diaľkových vlakov, čiže napríklad z Bratislavy do Zvolena či Banskej Bystrice, alebo z hlavného mesta do Prievidze či z Košíc do Zvolena, je zatiaľ predaných len do 20 % miesteniek.

V prípade InterCity (IC) vlakov na trase z Bratislavy cez Žilinu do Košíc sú v piatok (18. 12.), v nedeľu (20. 12.), v utorok (22. 12) a v stredu (23.12.) lístky predané na 70 percent až 80 percent.

IC vlaky však majú podľa Morháčovej ako jediné flexibilnú kapacitu. „ZSSK v najbližších dňoch pridá vozne do súprav a rozšíri tak ponúknutú kapacitu, čím sa zvýši počet lístkov dostupných v predaji na tieto spoje až do dňa odchodu,“ vysvetlila hovorkyňa.

Pre cestovanie po sviatkoch, čiže v nedeľu 27. decembra, majú diaľkové vlaky na trase z Košíc do Bratislavy predaných do 45 percent miest a na ostatných trasách je predaných len minimum miesteniek. Najväčší záujem je však v nedeľu o IC vlaky, ktoré premávajú popoludní z Košíc do Bratislavy, tie sú vypredané do 67 percent.

Prečítajte si tiež: IC vlakom z Bratislavy do Košíc sa od januára už neodveziete! Železnice rušia linku kvôli konkurencii

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM