Aktualizované Nina Táborská Rôzne

Veľké sťahovanie národov? Nie. Sviatok všetkých svätých. Pozrite sa, čo všetko vás čaká v Bratislave

Lístky na vlaky sa rýchlo míňajú. Ak chcete cestovať vo štvrtok alebo v piatok, kedy ZSSK hovoria o najväčšom záujme cestujúcich, s ich kúpou by ste sa mali poponáhľať. Niektoré IC vlaky majú voľné posledné miesta. Na Sviatok všetkých svätých sa pripravuje aj Dopravný podnik Bratislava.

Ilustračný obrázok k článku Veľké sťahovanie národov? Nie. Sviatok všetkých svätých. Pozrite sa, čo všetko vás čaká v Bratislave
Zdroj: TASR

Nie je novinkou, že každoročne s príchodom Dušičiek dochádza k veľkému „sťahovaniu národov“. Sviatok všetkých svätých chcú všetci stráviť doma so svojimi rodinami a blízkymi. Preto sa musia posilnením spojov vopred pripraviť všetci dopravcovia.

Železničná spoločnosť Slovensko už od minulého týždňa hlási obrovský záujem o cestovné lístky. Najviac ľudí má z hlavného mesta cestovať vo štvrtok popoludní a v piatok počas celého dňa. Jednoduché to nebude ani v nedeľu, kedy budú postupne všetci prichádzať späť do Bratislavy.

„Najväčšia vypredanosť je pri povinne miestenkových InterCity vlakoch vo štvrtok popoludní a v nedeľu popoludní,“ informovala hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová.

Kto zaváha, nemusí nájsť miesto

Posledný večerný IC vlak z Bratislavy do Košíc je vo štvrtok obsadený až na 93 percent. Dopravca však pre veľký záujem v súčanosti rieši pridanie ďalších vozňov na tento spoj.

Podobne vypredaný je aj IC vlak Šarišan v nedeľu z Humenného cez Prešov späť do Bratislavy. Obsadený je na 95 percent.

Rýchliky na trase z Bratislavy cez Žilinu do Košíc sú vypredané vo štvrtok a v piatok od 32 percent po 65 percent. Na iných trasách, napríklad z Bratislavy do Zvolena alebo Banskej Bystrice či do Prievidze je to však podľa Morháčovej menej ako 25 percent.

Ako doplnila hovorkyňa, „veľký záujem je aj o lôžkové a ležadlové vlaky.“

DPB postaví mimoriadne spoje

Dopravný podnik Bratislava každoročne posilneňuje svoje spoje. Ako informuje DPB, „opäť očakávame zvýšenú návštevnosť cintorínov v dňoch 1. až 2. novembra 2014, preto budú autobusové a trolejbusové linky posilnené.“ Podnik navyše vyšle na cesty aj mimoriadne autobusové linky X38 a X80.

• Linka č. X38 bude premávať v úseku Patrónka – Krematórium v čase od 9:00 do 19:00 v 20 minútovom intervale

• Linka č. X80 zabezpečí obslužnosť v úseku Holíčska – Cintorín Petržalka v čase od 9:00 do 17:00 v 30 minútovom intervale

• Linka č. 32 bude premávať v čase od 9:00 do 18:00 v 15 minútovom intervale podľa osobitného cestovného poriadku

• Linka č. 37 bude kapacitne posilnená výpravou kĺbových autobusov, pričom úsek Záhorská Bystrica – Marianka – Záhorská Bystrica bude obsluhovaný samostatným vozidlom.

• Linka č. 39 bude premávať v 7 – 8 minútových intervaloch podľa osobitného cestovného poriadku

• Linka č. 208 bude kapacitne posilnená výpravou kĺbových vozidiel.

Polícia dohliadne na bezpečnosť

Bezpečnostné opatrenia zavádzajú aj policajti. Jednak budú dohliadať na plynulosť premávky a bezpečnosť na cestách, ale rovnako tak sa budú snažiť zamedziť aj krádežiam.

Ako je už zvykom, do ulíc vyjdú tzv. „dušičkoví vodiči“, ktorí šoférujú len párkrát do roka. Polícia aj preto žiada vodičov, aby zvýšili svoju pozornosť a jazdili opatrne.

Polícia bude dohiadať aj na bezpečnosť chodcov a cyklistov a to najmä pri prechodoch. Počas sviatkov budú rozdávať chodcom a cyklistom reflexné prvky.

Pozorní a opatrní by ale nemali byť len vodiči. Sviatky každročne vylákajú von aj zlodejov. Pri návšteve kostolov, cintorínov či počas cestovania vo verejnej doprave by sme si preto mali dať väčší pozor na hodnotné veci.

Dušičkové počasie veľmi priať nebude

Na tohtoročné sviatky predpovedajú meteorológovia prevažne zamračené počasie s nízkou oblačnosťou a hmlou.

Pre istotu nezabudnite zobrať aj dáždniky, SHMÚ predpovedá aj ojedinelé mrholenie. Denná teplota sa má pohybovať od 4 do 9 stupňov, pri slnečnom počasí okolo 12 stupňov.

Podľa meteorológov za posledných viac ako 60 rokov bolo najkrajšie počasie vo Sviatok všetkých zosnulých na Slovensku v roku 1999, keď teplota dosiahla v Bratislave 16,5 stupňa Celzia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM