Nina Táborská Rôzne

Vegánske hody: Jesť sa dá aj bez utrpenia zvierat a ohľaduplne k životnému prostrediu!

O tom, že hodovať sa dá aj iným spôsobom sa presvedčili všetci, ktorí v sobotu zavítali na Vegánske hody do Grassalkovichovej záhrady. Akcia prilákala pozornosť nadšencov vegánstva aj zvedavých ochutnávačov. O zaujímavé jedlá a ľudí nebola núdza.

Ilustračný obrázok k článku Vegánske hody: Jesť sa dá aj bez utrpenia zvierat a ohľaduplne k životnému prostrediu!
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

V prezidentskej záhrade predstavili svoje umenie profesionálni aj amatérski kuchári, ktorí návštevníkom pripravili najrôznejšie vegánske pochúťky. Bez ohľadu nato, či patria návštevníci k milovníkom mäsa, vajec, mlieka či dokonca medu, netradičné jedlá, ako napríklad fazuľové brownies či domáca chalva, prilákali pozornosť každého.

Ak radi ochutnávate niečo nové, obľubujete zeleninu, ovocie a strukoviny, potom bola táto akcia ako stvorená pre vás. Vegánska filozofia vychádza z toho, že človek nie je nadradení žiadnemu tvoru na tejto planéte. Preto na tanieri žiadneho vegána nenájdete nič, čo by malo živočíšny pôvod.

Ide o morálne základy

Ako pre bratislava.dnes.sk uviedol jeden z vege stúpencov, „vegánske hnutie je hlavne o morálnych základoch, je proti zotročovaniu zvierat.“ Zhodujú sa na jednom, a to, že jesť sa dá aj bez utrpenia zvierat a ohľaduplne k životnému prostrediu.

Hody patria k neziskovým podujatiam a tento rok pre ich organizátorov predstavovali okrem intenzívnej práce, aj vysoké náklady, ktoré sa vyšplhali až do výšky takmer 8-tisíc eur. Vstup na akciu je zadarmo a všetci účastníci svoju prácu vykonávajú bez nároku na honorár.

Zapojte sa a hlasujte

Predtým ako ste ochutnali niektoré z pochúťok, svoje peniaze ste museli vymeniť za žetóny. Novinkou boli tento rok hlasovanie za najlepší stánok, biologicky rozložiteľný riad či jarmok, z ktorého ste si mohli odniesť veľa zaujímavých produktov a informovať sa o novinkách.

Predstaviť sa prišlo niekoľko bratislavských reštaurácií, ako napríklad: Huy Vege, Veg life, Biela Ľalia, Veggie, Buddha Brothers a tiež amatérski kuchári, ktorí prišli ukázať svoje kulinárske umenie. Súčasťou hodov boli rôzne prednášky, diskusie či dokonca premietanie dokumentov.

 V Prezidentskej záhrade sa hoduje: Vegáni predstavujú svoje umenie
19
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM