Tomáš Stupavský Kultúra

Vedia vaše deti o svojich právach? Viac sa o nich môžu dozvedieť na výstave v bratislavskej Bibiane

Na novej výstave v bratislavskej Bibiane sa zábavnou a hravou formou môžu deti dozvedieť viac o svojich právach a získať odpovede na mnohé otázky, ktoré ich trápia. Potvrdzuje to aj názov expozície Dobrá správa – máme práva.

Ilustračný obrázok k článku Vedia vaše deti o svojich právach? Viac sa o nich môžu dozvedieť na výstave v bratislavskej Bibiane
Zdroj: TASR

Malí návštevníci si môžu vyskúšať rôzne testy. Pexesom na podlahe si zasa overia, či majú právo na raňajky do postele alebo na vtipného suseda. Zistia, kam volať, keď žiaka v škole bijú alebo sa mu posmievajú, keď sa niekto chce vlámať do bytu, keď niekoho vidia ležať na zemi, keď zbadajú požiar, či keď sa chcú porozprávať.

Dvojobrazové namaľované situačné možnosti overia ich správne rozhodnutie. Na vysokých váhach zasa zistia, ktoré právo je závažnejšie. Z kompletného medzinárodného Dohovoru o právach dieťaťa platného od roku 1989 sa dozvedia, že im nikto nesmie brániť vrátiť sa domov, že ani rodičia im nesmú ubližovať, že si môžu viesť denník, do ktorého nikto nemá právo nazrieť a všeličo iné.

„Výstava pomôže, aby deti vnímali svoje práva správne. Je to iné, ako keď im niekto o nich všeobecne hovorí. Tu si môžu prakticky vyskúšať, pohrať sa s možnosťami a lepšie si to zapamätajú takto interaktívne,“ zdôvodnila na tlačovej konferencii riaditeľka Linky detskej istoty Eva Dzurindová.

Táto nezisková organizácia sa podieľa na výstave, ktorú s výtvarníčkou Danielou Révayovou Lichardusovou realizovali deti zo Základnej umeleckej školy Ľudovíta Rajtera. K jej spestreniu prispejú divadelné predstavenia, ktoré sa týkajú porušovania práv (šikanovanie, netolerancia, riziká virtuality) tak, aby deti pochopili zápletku, dokázali pomenovať problém a spoločne v diskusii hľadali riešenia.

Etudy pre deti od 11 do 14 rokov zahrajú členovia divadla Ludus. Pre mladšie od 5 do 10 rokov pripravila scenáristka z Vysokej školy múzických umení Ivana Sujová s deťmi zo ZŠ Felix hru Každý je iný – Oslava. Týka sa riešenia tolerancie, vysmievania sa a bezpečného internetu.

Podľa slovenského zástupcu a člena Výboru OSN pre práva dieťaťa na obdobie rokov 2013–2017 Petra Guráňa Dohovor o právach dieťaťa je živý dokument, ktorý sa pravidelne vyhodnocuje. „Je ratifikovaný v 195 krajinách sveta a je to jediný dohovor, na ktorom sa všetky krajiny vedeli dohodnúť. No ani vo vyspelých krajinách deti veľa nevedia o svojich právach. Preto je potrebné ich v tom vzdelávať,“ dodal Guráň. Výstava potrvá do 14. apríla.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM