Milan Hanzel Kultúra

Vedeli ste, že pred deviatimi rokmi otvorili novú budovu SND? Stavali ju 21 rokov!

Dosky, ktoré znamenajú svet, majú taktiež svoj príbeh. Dnes je presne deväť rokov čo v Bratislave slávnostne otvorili novú budovu Slovenského národného divadla (SND). Komu vďačíme za jej dnešný vzhľad?

Ilustračný obrázok k článku Vedeli ste, že pred deviatimi rokmi otvorili novú budovu SND? Stavali ju 21 rokov!
Zdroj: Dnes24.sk

Činohra, opera a balet pod strechou jednej z najvýznamnejších kultúrnych inštitúcií Slovenska. Generácie hereckých osobností, tisíce divadelných predstavení, repertoár stoviek klasických svetových i súčasných diel.

Slovenské národné divadlo v Bratislave píše svoje dejiny od roku 1920. Hoci odvtedy uplynulo takmer jedno storočie, jeho “moderné“ prevedenie slúži hercom a milovníkom divadla deväť rokov.

Nové krídlo

Dnešné Slovenské národné divadlo tvoria tri zložky so stálym profesionálnym umeleckým súborom: Činohra, Opera a Balet. Objekt neďaleko Dunaja stavali dva politické režimy od roku 1986. Stavba novej budovy sa ťahala poriadne dlho, myšlienka ďalšieho „krídla“ k SND vznikla už v roku 1959.

Prvé náznaky výstavby boli sprevádzané odmietavým postojom vládnej garnitúry v Prahe. Po viacerých rokovaniach sa však predsa len rozbehla náročná mašinéria projektov a vyjednávaní.

„Z dnešného pohľadu môžeme len vysloviť uznanie jeho inšpirátorom i všetkým statočným, ktorí vytrvalo bránili myšlienku jeho výstavby. Vedeli, že koncepcia divadla a jeho projekt i architektúra vychádzali z rozsiahlych analýz a dlhodobých výhľadov do budúcnosti. Dnes sme na naše nové divadlo hrdí a radi v ňom vítame všetkých milovníkov Tálie, domácich i zahraničných, ako aj častých obdivovateľov jeho architektonického riešenia,“ vyjadril sa Marián Chudovský, generálny riaditeľ SND.

Chronológia novej budovy

1959 prvý kroky k výstavbe
1960 Komunistická strana schválila návrh na výstavbu
1961 projektová súťaž na miesto
1967 súťaž na architektonické riešenie projektu
1979 súťaž na architektonické riešenie budovy
1980 vyhodnotenie súťaže, víťazný návrh – Peter Bauer, Martin Kusý, Pavol Paňák
1986 apríl – začiatok výstavby
2004 memorandum medzi vládou a súkromnou spoločnosťou za účelom dostavby SND
2005 zrušenie memoranda
2007 14. apríl – otvorenie novej budovy SND

Noblesa budovy

Novú budovu SND navrhli architekti Martin Kusý, Pavol Paňák a Peter Bauer, ktorých architektonický návrh zvíťazil v konkurencii päťdesiatich troch projektov. Budova má sedem podlaží, vyše dvetisíc miestností a tri hlavné sály – Sála opery a baletu, Sála činohry, Štúdio).

Budova má aj reštauráciu pre 120 osôb, klub, espreso, libreso a kuchyňu. Noblesu budovy umocňuje aj niekoľko exteriérových a interiérových umeleckých diel. Pred novostavbou je fontána autorov Alexandra Biľkoviča, Iľju Skočeka a Pavla Bauera.

Vo vstupnej hale je umiestnený prameň architekta Bauera a maliara Dušana Buřila, pred budovou je kaskáda Petra Rollera a dve veže architekta Bauera. Okrem umeleckých diel nájdete v priestoroch nového krídla rozmiestnené divadelné kostýmy a aj výstavy.

Slávnostná premiéra

Pred deviatimi rokmi sa otvorili brány nového domova Činohry, Opery a Baletu SND za zvukov skladby Richarda Straussa Tak vravel Zarathustra.

Okrem toho sa konal galavečer v Opernej sále, kde na pódiu vystúpili viacerí slovenskí umelci. Slávnostné otvorenie sa nieslo v symbolických tónoch. Tak ako v prípade otvorenia historickej budovy SND v marci 1920, aj v ten večer ako prvá zaznela predohra k opere Bedřicha Smetanu Hubička.

Otvárací ceremoniál pokračoval aj 15. apríla predstavením inscenácie Tančiareň v hlavnej úlohe s hercom Ladislavom Chudíkom.

Zdroj: SND / Dnes24

Pred deviatimi rokmi otvorili novú budovu SND
7
Galéria
Zdroj: SND.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM