Alexandra Húsková Samospráva

Vedeli ste aký ovocný strom je typický pre Dúbravku?

V Dúbravke dnes starosta s vice starostom oživili tradíciu ovocinárstva a pomáhali pri sadení stromu pred miestnym úradom. Výsadbu plánujú postupne rozširovať.

Ilustračný obrázok k článku Vedeli ste aký ovocný strom je typický pre Dúbravku?
Zdroj: Dnes24.sk

V pôvodnej časti Dúbravky sa v minulosti ľudia venovali prevažne ovocinárstvu a čerešniam sa tu darilo aj vďaka dobrým klimatickým podmienkam. Prebytky boli predávané na trhoch v Bratislave a vo Viedni. V záhradách a na viniciach sa pestovali čierne, tzv. dúbravské čerešne, vyhľadávané na zaváranie.

„Ako bola kedysi Bratislava známa bratislavskými rožkami a Devín ríbezľovým vínom – Dúbravka bola známa svojimi čerešňami. Počas 1.svetovej vojny vyvážala Dúbravka čerešne dokonca vo vagónoch do Prahy – chceli sme tradíciu oživiť, začíname v malom, dnes vysadíme štyri stromy,“ uviedla pre Bratislava24.sk Lucia Marcinátová, hovorkyňa Dúbravky.

Dôsledkom vojny bol aj pokles poľnohospodárskej výroby. Vinohradníctvo aj pestovanie typických dúbravských tmavých čerešní boli ohrozené a takmer zanikli. V obnovovaní tradícií chce Miestny úrad pokračovať aj Čerešňovým juniálom, ktorý je plánovaný na jún.

Starosta MČ Dúbravka Martin Zaťovič: „Budeme pokračovať ďalej, naším cieľom je vysadiť do 4 rokov približne 1OO čerešní. Dúfame, že Dúbravčania sa k nám pripoja.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM