Správy

Vedci na Univerzite Komenského bojujú proti chrípke. Podarilo sa im skrátiť výrobu lieku

Chrípka patrí k najbežnejším ochoreniam, celosvetovo však na ňu zomrie okolo 500-tisíc ľudí za rok. Vedcom Univerzity Komenského v Bratislave sa podarilo vyvinúť proces, ktorým možno výrazne skrátiť výrobu lieku proti chrípke.

Ilustračný obrázok k článku Vedci na Univerzite Komenského bojujú proti chrípke. Podarilo sa im skrátiť výrobu lieku
Zdroj: TASR

Vylepšenie, za ktorým stojí tím organických chemikov z Prírodovedeckej fakulty UK na čele s profesorom Radovanom Šebestom, je aktuálne v patentovom konaní na Úrade priemyselného vlastníctva SR. Informovala o tom Andrea Földváryová z oddelenia vzťahov s verejnosťou UK v Bratislave.

Kľúčový oseltamivir

Chrípkové ochorenia sú spôsobené vírusmi, ktoré sa nedajú ničiť antibiotickými liekmi ako baktérie. „Organizmu človeka sa však dá pomôcť liekmi, ktoré spomaľujú šírenie vírusu z napadnutých buniek. Takýmto liekom je aj Tamiflu, ktorého aktívna zložka sa nazýva oseltamivir. Svetová zdravotnícka organizácia uvádza oseltamivir ako jedno z kľúčových liečiv pre ľudstvo,“ vysvetľuje Šebesta.

Oseltamivir sa v súčasnosti vyrába 12-stupňovou syntézou z prírodnej zlúčeniny, takzvanej kyseliny šikimovej. Táto látka sa nachádza iba vo veľmi malom množstve v niektorých rastlinách v Číne a Vietname. Zdĺhavá a náročná syntetická cesta a zlá dostupnosť východiskovej suroviny komplikujú výrobu tohto dôležitého liečiva.

V štyroch krokoch

Práve to motivuje výskumníkov k hľadaniu efektívnejších ciest prípravy oseltamiviru. „Jedným z takýchto spôsobov je aj použitie takzvanej asymetrickej katalýzy pomocou malých organických molekúl. Na tomto spôsobe pracuje aj náš tím na Katedre organickej chémie na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave,“ priblížil Šebesta.

„Hlavnou výhodou postupu vedcov UK je použitie inej, ľahšie dostupnej a stabilnejšej východiskovej suroviny. Týmto spôsobom sa získa oseltamivir v štyroch krokoch vo vysokej čistote,“ uviedla Földváryová. Proces zelenej chémie by mohli v budúcnosti využiť farmaceutické firmy pri výrobe generickej formy oseltamiviru.

Prečítajte si tiež: Slovenská technická univerzita otvorila nové študijné programy

Foto ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM