Aktualizované Nina Táborská Rôzne

Veda je dobrodružstvo: Noc výskumníkov láka stvoky návštevníkov od rána

Už dnes pod mottom Veda je dobrodružstvo odštartoval v poradí ôsmy voľne prístupný festival vedy Európska noc výskumníkov. O tom, že festival je obrovským lákadlom svedčí aj dnešná návštevnosť. Celkovo 154 stánkov osloví každého. Nazrite aj vy, máte čas do polnoci.

Ilustračný obrázok k článku Veda je dobrodružstvo: Noc výskumníkov láka stvoky návštevníkov od rána
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Festival sa v hlavnom meste koná na troch miestach:

  • V – klub
  • SNM – Prírodovedné múzeum
  • Stará tržnica

Podľa riaditeľky Národného centra pre popularizáciu vedy a výskumu v spoločnosti Andrei Putalovej je to jedinečná príležitosť pre širokú verejnosť nazrieť do kuchyne slovenskej vedy, „spoznať jej osobnosti a ukázať mladým ľuďom, že veda je dobrodružstvo a zábava, zároveň veľký potenciál na študovanie.“

Prídu aj zo zahraničia

Zahraničným hosťom festivalu je nemecká spoločnosť Festo, ktorá sa inšpiruje prírodnými vplyvmi na techniku v bionických projektoch. Takými sú lietajúce modely BionicOpter podľa vážky, ultraľahký aerodynamický model SmartBird inšpirovaný vtákom alebo manipulačný systém Bionic Handling Assistant podľa slonieho chobota.

„Predvedieme ich na našej konferencii,“ prisľúbil Elias Knubben z rodinnej spoločnosti Festo, ktorá dodáva pneumatické a elektrické automatizačné systémy do 176 krajín.

Program Noci výskumníkov

Program prináša aj rôzne prednášky a diskusie s vedcami. Návštevníci sa dokonca môžu zúčastniť aj najrozličnejších pokusov. Dozvedia sa všeličo, napríklad o genetike vzniku chorôb. Uvidia evolúciu rybími očami, laserovým ED skenerom zmapujú každý objekt, objavia kryštály života, či nanotechnológie budúcnosti.

Celoeurópska vedecká noc

Podľa Dušana Chreneka z Európskej komisie na Slovensku je Noc výskumníkov dobrý príklad európskej spolupráce aj šírenia vedy a výskumu. Vlani ho vo všetkých mestách navštívilo 1,5 milióna záujemcov. Tohto roku sa uskutoční vo vyše 360 mestách 34 krajín.

Podujatie sa koná pod záštitou ministra školstva, vedy, výskumu a športu Petra Pellegriniho, primátora Bratislavy Milana Ftáčnika a predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Pavla Freša.

Noc výskumníkov v bratislavskej Starej Tržnici
1
Galéria
Nadšenci vedy zavítali na jedinečné podujatie: Noc výskumníkov
15
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM