Rôzne

Vďaka nášmu prehľadu vás septembrové zmeny v bratislavskej MHD nezaskočia

Od septembra platia v bratislavskej mestskej hromadnej doprave viaceré zmeny.

Ilustračný obrázok k článku Vďaka nášmu prehľadu vás septembrové zmeny v bratislavskej MHD nezaskočia
Zdroj: TASR

Zastávky na znamenie

Niektoré viac či menej frekventované zastávky MHD sa už od dnešného dňa zmenia na zastávky na znamenie. Zo zastávok ako Polus City Center na Riazanskej, Slovnaftská, Záporožská či Hálová tak vzniknú zastávky na znamenie.

Bratislava sa tak priblíži európskym mestám, pre ktoré sú zastávky na znamenie bežným štandardom, ktorý všeobecne prispieva k plynulosti a efektívnosti dopravy. Tento systém funguje rovnako efektívne napríklad vo Viedni, Londýne, Lisabone či v Prahe, ale aj v mnohých slovenských mestách.

Platba bankomatovou kartou

Po tom, ako začiatkom augusta zverejnila na sociálnej sieti cestujúca mestskou hromadnou dopravou (MHD) Lenka príspevok, v ktorom sa s Bratislavčanmi chcela podeliť o „nespravodlivosť, priam až podvod“ zo strany Dopravného podniku, DPB, a. s. prišiel s nápravou.

Od 16. augusta 2016 tak môžu cestujúci na novej električkovej trati v Petržalke využívať na kúpu cestovných lístkov aj bankové platobné karty. „DPB, a. s. v spolupráci s bankou a servisnou spoločnosťou sfunkčnil POS terminály na nových multifunkčných automatoch, a tým zjednodušil nákup cestovných lístkov.“

Lacnejšie cestovné lístky

Od septembra bude cestovanie s novými elektronickými cestovnými lístkami lacnejšie. Prvého septembra bol spustený predaj nových elektronických cestovných lístkov (eCL) na cestovanie v Integrovanom dopravnom systéme v Bratislavskom kraji (IDS BK).

Elektronické jednorazové lístky budú o 10 percent lacnejšie ako papierové cestovné lístky.

Elektronický cestovný lístok si je možné zakúpiť cez označovač vo vozidlách MHD, autobusoch Slovak Lines a na železničných staniciach v Bratislavskom kraji. Na nákup eCL sú prispôsobené karty vydané Dopravným podnikom Bratislava, Slovak Lines a karty systému EMBASE (ISIC). V prípade kontroly sa cestujúci preukáže svojou čipovou kartou, na ktorú si elektronický cestovný lístok zakúpil.

Čítajte aj: OBRAZOM: Ako vyzerajú nehody električiek a autobusov v Bratislave

Zelená vs. modrá

Cestujúci, ktorí majú karty staršieho typu a budú chcieť využívať službu elektronickej peňaženky, si môžu vymeniť karty za novší typ za zvýhodnených podmienok.

Elektronickú peňaženku bude možné otvoriť len na bezkontaktných čipových kartách novšieho typu a to z dôvodu bezpečnosti a ochrany vkladov. Tí cestujúci, ktorí majú karty staršieho typu a budú chcieť využívať túto službu, si môžu vymeniť karty za novší typ za zvýhodnených podmienok.

Bezplatné cestovanie

K vybranej skupine cestujúcich, ktorí majú nárok na bezplatné cestovanie, sa pridávajú aj držitelia preukazov protifašistického odboja a ich príbuzní. Nezabudnite ale, že na bezplatné cestovanie je potrebné vybavenie si bezkontaktnej čipovej karty.

Od 1. septembra 2016 platia 100-percentné zľavy na cestovanie na zóny 100 + 101 pre túto vybranú skupinu cestujúcich a ich rodinných príslušníkov, ktorí majú trvalý pobyt v Bratislavskom samosprávnom kraji a sú držiteľmi bezkontaktnej čipovej karty – držitelia preukazov protifašistického odboja a ich príbuzných v prvom rade.

Čítajte aj: OBRAZOM: Z revízorov v Bratislave sa stali celebrity

Modernizácia električkovej trate

Obyvateľov hlavného mesta potešila aj správa, že mesto zmodernizuje električkovú trať Dúbravsko-Karloveská radiála. Môžete sa tešiť na nové priechody pre chodcov a cyklistov so svetelnou a zvukovou signalizáciou, monolitické cestné obrubníky, bezbariérové prechody a prístup na zastávky, informačný systém – informačné tabule s aktuálnymi informáciami, nové prístrešky, zábradlia účinne chrániace cestujúcich pred striekajúcou vodou z komunikácie, moderné automaty na lístky aj smetné koše.

Zastávky Viedenského typu

Mesto zriaďuje dve dočasné zastávky, na Námestí SNP pred Starou Tržnicou a oproti súčasnej zastávke električky na Kamennom námestí, kým vznikne trvalá pod Manderlákom medzi námestím SNP a východom z Laurinskej ulice. Mesto chce dať vybudovaním novej električkovej zastávky Bratislavčanom viac možností na prestup na električky.

Čítajte aj: Ako si poradiť s problémovými osobami v bratislavskej MHD

Septembrové zmeny v MHD
6
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM