Kultúra

Vášniví čitatelia pozor, od zajtra začína knižný veľtrh s názvom Bibliotéka

V poradí 22. ročník Bibliotéky, jediného knižného veľtrhu na Slovensku, sa uskutoční 6. až 9. novembra. V bratislavskej Inchebe sa na ploche 6350 m2 predstaví 150 vystavovateľov.

Ilustračný obrázok k článku Vášniví čitatelia pozor, od zajtra začína knižný veľtrh s názvom Bibliotéka
Zdroj: TASR

Okrem tisícov knižných titulov, noviniek a exkluzívnych limitovaných edícií, prinesie sprievodný program pre všetky vekové kategórie.

„Spolu na ôsmich pódiách sú pre návštevníkov prichystané stretnutia s obľúbenými autormi, autogramiády, krsty kníh, dramatizované čítania, varenie podľa kuchárskych kníh, tvorivé dielne pre deti či festival spoločenských hier,“ informovala Martina Macková, hovorkyňa Incheby.

Jednou z najväčších hviezd veľtrhu bude švédska autorská dvojica, ktorá píše pod pseudonymom Erik Axl Sund. Na Slovensku uvedie druhú časť úspešného trileru Havranie dievča s názvom Plameň túžby. Stretnutie s Jerkerom Erikssonom a Hakanom Axlandrom Sundquistom a ich následná autogramiáda je naplánovaná na 7. novembra o 16.00 h v stánku Panta Rhei.

Na veľtrhu nebudú chýbať známe osobnosti

Veľtrh privíta aj obľúbených slovenských autorov a známe osobnosti. Medzi nimi sú Hana Lasicová, Andrea Coddington, Tamara Heribanová, Rasťo Piško, Gustáv Murín, Kamil Peteraj, Jozef Karika, Jozef Banáš, Petra Nagyová-Džerengová, Martin Pyco Rausch či etnologička Katarína Nádaská, ktorí predstavia svoje knižné novinky. Ľubomír Feldek porozpráva o priekopníckych a moderných prekladoch Williama Shakespeara do slovenčiny.

Na knižnom podujatí sa nebude len čítať, ale aj variť. Autori kuchárskych kníh predvedú svoje kulinárske schopnosti na pódiu Čítame s chuťou. Inšpiráciu na cesty získajú návštevníci prostredníctvom edície knižných sprievodcov, ale aj autorských fotoshow cestovateľov, ktorí sprostredkujú svoje zážitky z vybraných destinácií.

V ponuke kníh nebudú chýbať ani výnimočné tituly. Patrí medzi ne napríklad publikácia fotografií slávneho brazílskeho fotografa Sebastiaa Salgada Genesis, ktorá mapuje osem rokov cestovania a viac ako 30 expedícií do ďalekých civilizácií. Salgadova óda na planétu Zem vyšla v limitovanej edícii 3000 podpísaných súprav a jej hodnota je 3000 eur. Na veľtrhu ju vystavia v drevenej debne.

Na svoje si prídu aj rodiny s deťmi

Najmenších čitateľov čakajú autorské čítania a krsty detských kníh či literárne a výtvarné dielne. Pre rodičov bude otvorená poradňa o čítaní, o problémoch so sústredením sa či vhodnom výbere kníh. Knižné podujatie opäť obohatí Jesenná čitáreň, priaznivci starých knižiek zasa ocenia výstavu detských kníh z 30. a 40. rokov minulého storočia a vystavenú kolekciu obľúbených verneoviek.

V rámci Bibliotéky tiež vyhlásia výsledky 12. ročníka poviedkovej súťaže v žánri sci-fi, fantasy, horor Martinus Cena Fantázie. Zároveň udelia honorovanú cenu veľtrhu pre ženskú autorku, ktorú vyberie odborná porota.

Štvordňový knižný veľtrh bude otvorený od 10.00 h do 18.00 h, v piatok a v sobotu do 19.00 h. Bibliotéku doplní 19. ročník výstavy vzdelávania a didaktickej technicky Pedagogika, ktorá je zameraná na prezentáciu učebníc, vzdelávacích softvérov a školských pomôcok.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM