Maros Palesch Krimi

Vaša ostražitosť je na mieste i v predvianočnom období

Dodržiavaním jednoduchých preventívnych odporúčaní je možné predísť krádeži a vyhnúť sa nepríjemnej skúsenosti.

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave vyšetruje viaceré prípady, keď zlodeji využili nepozornosť občanov a spôsobili im majetkovú škodu. Vreckoví zlodeji i počas predvianočného obdobia využívajú nepozornosť ľudí, a preto polícia vyzýva k zvýšenej opatrnosti. V čase, keď sa vydáte za predvianočnými nákupmi, stávate sa pre zlodejov lákavým objektom. Viac ľudí v obchodoch, na uliciach, v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy, v nákupných centrách, na vianočných trhoch, ktoré sú preplnené ľuďmi prináša viac nepozornosti, sústredenia sa na nakupovanie, čo je najlepšia príležitosť pre vreckových zlodejov. Len za posledných 10 mesiacov roku 2010 eviduje Bratislavská polícia 756 vreckových krádeží, z toho najviac v prvom bratislavskom okrese a to 297.

Praktiky zlodejov sú rôzne. V dave ľudí môžu pozorovať váš spôsob platby ako i obnos peňazí, ktorým disponujete, na aké miesto po zaplatení si peňaženku odložíte. Potom už len čakajú na vhodný okamih, aby vám spôsobili majetkovú škodu. Predmetom záujmu páchateľov sú okrem peňazí napríklad i šperky, retiazky, mobilné telefóny, bankomatové karty, doklady, a iné cenné a použiteľné veci. Obeťou vreckových zlodejov sa stávajú náhodne vytipované osoby – ľudia všetkých vekových kategórií. Zlodeji sa zameriavajú taktiež na zaparkované autá, na krádeže z osobných motorových vozidiel, v ktorých si nechávate svoje vianočné nákupy. V žiadnom prípade preto z auta nerobte výklad pre zlodeja, a to ani v prípade, keď auto opustíte len na pár minút.

Preto polícia vyzýva občanov k zvýšenej opatrnosti. Dodržiavaním jednoduchých preventívnych odporúčaní je možné predísť krádeži a vyhnúť sa nepríjemnej skúsenosti. • pri nákupnom ošiali si strážte v každom prípade kabelku, nedávajte si ju do nákupného vozíka, držte si ju blízko pri tele, • peňaženku alebo doklady si nenechávajte na ľahko dostupných miestach (v zadnom vrecku nohavíc, vo vrecku kabáta, na vrchu kabelky alebo nákupnej tašky), • tašky a ruksaky, v ktorých máte peniaze alebo doklady nenoste na chrbte, • peňaženku, mobil, doklady si nenechávajte v odevoch, ktoré si prevesíte cez nákupný vozík alebo stoličku v reštauračnom zariadení • pokiaľ je to možné, nenoste so sebou veľkú finančnú hotovosť a využívajte možnosť bezpečnejšieho platobného styku, • peniaze a doklady noste oddelene, • platobnú kartu odporúčame nosiť oddelene od dokladov a peňazí, v žiadnom prípade si nezapisujte PIN v blízkosti karty. Prispejte aj Vy k Vašej bezpečnosti, Vaša ostražitosť je na mieste!

Zdroj: KRPZ Bratislava

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM