Rôzne

Vandalom odzvonilo. Priestor Námestia slobody je monitorovaný bezpečnostnými kamerami

Mesto sa v boji proti vandalom nevzdáva. Na poriadok na Námestí slobody budú dozerať už aj bezpečnostné kamery.

Ilustračný obrázok k článku Vandalom odzvonilo. Priestor Námestia slobody je monitorovaný bezpečnostnými kamerami
3
Galéria

Koncom mája tohto roka začalo mesto v spolupráci s mestskou časťou Staré Mesto a investorom HB Reavis revitalizáciu Námestia slobody. Z námestia a vnútornej plochy fontány bola odstránená burina, očistené odvodňovacie rigoly a chodníky od lístia a ihličia. Taktiež boli orezané kroviny, z kovovej skulptúry fontány zmizli grafity a 209 lavičiek na námestí dostalo nový náter. Dlho sme sa ale netešili.

Bezočiví vandali

Pri návšteve priestoru začiatkom augusta nás na námestí čakalo niekoľko nemilých prekvapení. Lavičky, múriky aj samotná fontána boli opäť počmárané. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal oznámil, že mesto podá trestné oznámenie na neznámeho páchateľa a priestor opätovne vyčistí. Zároveň zabezpečí monitorovanie námestia bezpečnostnými kamerami a posilnenie hliadok mestskej polície.

Primátor sľub dodržal. „Kvôli častým útokom vandalov hlavné mesto sprísnilo ochranu areálu, pričom priestor námestia je monitorovaný bezpečnostnými kamerami,“ informovala Bratislava24.sk Iveta Kešeľáková z Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy.

Námestie slobody je srdcovou záležitosťou azda každého Bratislavčana a pohľad na zdevastovanú históriu trhá srdce. Napriek snahe mesta sa doteraz námestie darilo udržiavať veľmi ťažko. Na vine sú vandali, ktorí si nevážia nič nové a pekné v meste. Bezpečnostné kamery ich, snáď, odradia a na Námestie slobody budeme chodiť oddychovať obklopení upravenou zeleňou, sedieť na čistých lavičkách a múrikoch a tešiť sa zo zrevitalizovanej fontány.

Námestie slobody ožíva

Mesto zároveň pripravilo akciu Námestie slobody ožíva, v rámci ktorej chce pritiahnuť na námestie ľudí a možno aj takouto formou dozrieť na jeho nepoškodzovanie. „Námestie slobody je unikátny verejný priestor a preto sme sa rozhodli ho zrevitalizovať. Budem rád, keď sa nám podarí opäť sem vrátiť život, dodať námestiu novú energiu,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

„Iba tam, kde je sociálna kontrola, kde sa pohybujú ľudia, tam sa zároveň darí vytláčať aj rôzne negatívne javy, ako je napríklad vandalizmus a sprejerstvo,“ dodal primátor na margo nedávneho posprejovania novonatretých lavičiek a múrikov na Námestí slobody.

Deti aj dospelí sa môžu tešiť na zaujímavý a lákavý program, workshopy, vystúpenia, ako aj výstavu historických fotografií Námestia slobody so stručným popisom jednotlivých historických období. Novinkou na Námestí slobody je bezplatné wifi pripojenie v celom areáli.

Námestie slobody ožíva
7
Galéria
Zdroj: Ivo Nesrovnal Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM