Správy

Valné zhromaždenie sa zatiaľ k zmene stanov bratislavských vodární nezíde

Po ich zmene by mohol do Bratislavskej vodárenskej spoločnosti vstúpiť súkromný investor. Odsúhlasiť ju musí väčšinový vlastník, ktorým je hlavné mesto.

Ilustračný obrázok k článku Valné zhromaždenie sa zatiaľ k zmene stanov bratislavských vodární nezíde
Zdroj: TASR

Valné zhromaždenie, na ktorom mali akcionári BVS zmeniť stanovy spoločnosti, sa nateraz konať nebude. Mesto Skalica, ktoré zvolanie hromady iniciovalo, svoju žiadosť stiahlo. Po zmene stanov by mohol do Bratislavskej vodárenskej spoločnosti vstúpiť súkromný investor. Skalica sa ešte vlani rozhodla, že svoje akcie predá spoločnosti Grafobal z portfólia podnikateľa Ivana Kmotríka.

„Skalica stiahla žiadosť o zvolanie mimoriadneho valného zhromaždenia, dali písomne požiadavku. Na základe toho bolo zhromaždenie zrušené,“ potvrdil dnes pre médiá generálny riaditeľ a predseda predstavenstva BVS Zsolt Lukáč.

Skalica sa minulý rok rozhodla Grafobalu odpredať svoj zhruba osempercentný podiel. V tom, aby do vodární vstúpila, jej však bránia stanovy spoločnosti. Akcionármi totiž môžu byť len mestá a obce. Tento model je už však podľa mesta Skalica prekonaný.

„Neotvárať problém“

Zmenu stanov musí odsúhlasiť väčšinový vlastník, ktorým je hlavné mesto. Primátor Ivo Nesrovnal tvrdil, že si nechal vypracovať k problematike právnu analýzu. Aký je jej výsledok, hlava mesta nepovedala.

„Nemusíme sa k výsledkom vracať, ešte ani nie je poriadne hotová. Téma sa vyriešila, takže nemusíme tento problém vôbec otvárať,“ reagoval Nesrovnal, ktorý stále tvrdí, že jeho snahou je nepripustiť, aby došlo k oslabeniu pozície Bratislavy v spoločnosti. K zmene stanov sa už kriticky vyjadrila aj dozorná rada vodární.

Lukáč vraví, že to, akým spôsobom naložia samosprávy s ich vlastníctvom, je ich rozhodnutie a spochybňovať či kritizovať ich aktivity manažment nemá možnosť. „V prípade ak však akákoľvek zmena štruktúry prispeje k rozvoju organizácie, technológií, inštitúcie ako takej, tak asi by to bola dobrá zmena. Ale ak nie, tak nie,“ reaguje šéf BVS. Sám však fandí tomu, keď sú vlastníkmi vodární samosprávy. „Verím, že si túto svoju spoločenskú funkciu budú plniť.“

Generálny riaditeľ tiež poukazuje na to, že pre každú spoločnosť, aj BVS, je stabilita podstatným prvkom, lebo len pri nej môžu dlhodobo plánovať. „A stabilita hovorí o tom, že väčšinu akcií vlastní hlavné mesto, ďalšie časti akcií sú rozdrobené u menších akcionárov. Toto je štruktúra, ktorú je potrebné rešpektovať,“ do­dal.

BVS po výmene primátora Bratislavy zmenila začiatkom decembra minulého roka aj manažment vodární. Mesto v spoločnosti vlastní takmer 60 percent akcií.

Prečítajte si tiež: Nové programové obdobie EÚ má priniesť Bratislave ďalšie projekty

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM