Nina Táborská Samospráva

Vajnory vytvárajú stále priaznivejšie podmienky pre majiteľov psov. Snažia sa udržať čistotu

Mestská časť Bratislava-Vajnory s 5-tisíc obyvateľmi v rámci stáleho skultúrňovania verejných priestranstiev vytvára postupne priaznivejšie podmienky pre majiteľov štvornohých miláčikov. Nemožno si však myslieť, že je to len vec starostlivosti zo strany samosprávy.

Ilustračný obrázok k článku Vajnory vytvárajú stále priaznivejšie podmienky pre majiteľov psov. Snažia sa udržať čistotu
Zdroj: TASR

V súčasnosti je v mestskej časti osadených 23 košov na psie exkrementy, do ktorých sa každý týždeň dopĺňajú nové vrecúška na zbieranie nečistôt po psíkoch.

Koše sú rozmiestnené najmä na miestach, kde je vyšší predpoklad pohybu so psom. Málokto však využíva možnosť, že psie exkrementy vo vrecku možno hádzať aj do parkových smetných nádob a kontajnerov na komunálny odpad.

„Viackrát sme verejne požiadali majiteľov psov, aby nezabúdali po svojich psíkoch upratať. V prípade, že nemajú v blízkosti kôš na exkrementy, môžu využiť aj bežné parkové koše na komunálny odpad. Je v záujme nás všetkých udržiavať aj takýmto spôsobom čistotu a poriadok v našej mestskej časti i v jej okrajových častiach, ako sú napríklad Vajnorské jazerá," vysvetlila Tatiana Páleníková z referátu životného prostredia a vodného hospodárstva MÚ Vajnory.

"Je nevyhnutné, aby sme žili v čistom a príjemnom prostredí a nemuseli sme si jednostajne dávať pozor, kam stúpime,“ dodala Páleníková.

V záujme všetkých

Podľa jej slov sa tak koná v záujme ochrany zdravia všetkých obyvateľov a najmä detí, aby si takýmto spôsobom neroznášali baktérie a vírusy na topánkach do svojich domovov. „V rámci našich finančných možností a ľudských zdrojov, ktoré máme, sa snažíme vytvoriť vo Vajnoroch lepšie miesto pre život tak, ako najlepšie vieme. Radi by sme sa priblížili k tomu, aby Vajnory pôsobili dokonale udržiavaným dojmom, ako je to v súčasnosti už vo viacerých krajinách v zahraničí,“ vysvetlila Páleníková.

Nemožno si však myslieť, že je to len vec starostlivosti zo strany samosprávy.* „Okrem iných finančných možností je starostlivosť o verejné priestranstvá založená aj na jednotlivcoch – obyvateľoch a dobrovoľníkoch, ktorí si svoje okolie udržiavajú individuálne. Verím, že aj tu sa postupne ľudia budú viac zaujímať nielen o svoj domov, ale aj o jeho bezprostredné okolie, a prispejú k jeho pozitívnejšiemu vzhľadu napríklad aj zbieraním nečistôt po svojom psíkovi z verejného priestranstva,“* uzavrela Páleníková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM