Rôzne

Vajnory sa stanú pútnickým miestom. Slovensko bude mať nového blahoslaveného

Svätý Otec František prijal na osobnej audiencii kardinála Angela Amata SDB, prefekta Kongregácie pre kauzy svätých a schválil dekrét o mučeníctve Božieho služobníka Titusa Zemana.

Ilustračný obrázok k článku Vajnory sa stanú pútnickým miestom. Slovensko bude mať nového blahoslaveného
Zdroj: YouTube.com

Svätý Otec František schválil dekrét o mučeníctve Božieho služobníka Titusa Zemana. Mestská časť Vajnory o tom informovala na svojej webovej stránke.

Blahoslavený

Svätý Otec František prijal v pondelok (27. 2.) na osobnej audiencii kardinála Angela Amata SDB, prefekta Kongregácie pre kauzy svätých. „Schválil dekrét o mučeníctve Božieho služobníka Titusa Zemana, saleziána kňaza, ktorý sa narodil vo Vajnoroch 4. januára 1915 a tam aj zomrel na následky mučenia a väzenia 8. januára 1969,“ informuje mestská časť. V najbližšom období by mal pápež podpísať blahorečenie.

Tento dekrét umožňuje, aby bol salezián kňaz Titus Zeman vyhlásený za blahoslaveného. Pre Slovensko to znamená, že bude mať ďalšieho svätca, prvého rímskokatolíckeho kňaza, mučeníka z čias totalitného komunistického režimu.

Titus Zeman sa narodil v bratislavských Vajnoroch 4. januára 1915. Ako 25-ročný sa stal saleziánskym kňazom a pôsobil ako kaplán, školský radca a profesor chémie. Saleziánskeho kňaza za totalitného režimu mučili a neskôr na následky neľudského zaobchádzania zomrel vo Vajnoroch. Krátky profil Titusa Zemana nájdete TU.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM