Nina Táborská Správy

Vajnorská radiála sa konečne dočká modernizácie! Od Trnavského mýta až po Zlaté piesky

Bratislavská samospráva plánuje modernizovať Vajnorskú radiálu, od Trnavského mýta až po obratisko pri Zlatých pieskoch. V rámci rekonštrukcie sa majú nahradiť zastarané a opotrebované konštrukcie električkovej trate. A to nie je všetko.

Ilustračný obrázok k článku Vajnorská radiála sa konečne dočká modernizácie! Od Trnavského mýta až po Zlaté piesky
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Zároveň sa plánuje realizácia nových prevádzkových zariadení a technológií na zvýšenie kvality prepravy cestujúcich. S prácami by sa malo začať v roku 2017. Ich ukončenie je plánované o tri roky neskôr.

Podľa zámeru sa modernizáciou radiály má dosiahnuť zníženie hluku a vibrácií, zvýšenie prepravnej rýchlosti či skvalitnenie samotnej prevádzky električkovej dopravy. Odstrániť sa tu preto má napríklad nedostatočný stav koľajovej trate. Plánuje sa aj inštalácia antivibračných podložiek, výmena pevných trakčných zariadení či zvýšenie kapacity zastávok a ich vybavenie informačnými systémami či prístreškami.

Modernizácia Vajnorskej radiály je momentálne navrhnutá v dvoch variantných riešeniach. Celkové predpokladané náklady sú pri prvom variante vo výške 59.310.426 eur. Pri druhom možnom riešení sa náklady pohybujú na úrovni 58.829.926 eur.

Súčasný stav radiály v úseku Trnavské mýto-Zlaté piesky je podľa zámeru v nevyhovujúcom technickom stave. „Opotrebovanie trate si vyžaduje finančne náročné lokálne opravy, ktoré nezlepšujú jej celkový stav. Električková doprava nie je bezbariérovo prístupná, čím neumožňuje využívanie osobám so zníženou schopnosťou pohybu a orientácie,“ píše sa v dokumente.

Električkové zástavky podľa neho nevyhovujú z hľadiska kapacity, umiestnenia, bezpečnosti a komfortu. Trať je v súčasnosti zdrojom hluku a prašnosti.

Vajnorská radiála je jednou zo štyroch základných vetiev bratislavskej električkovej dopravy. Predstavuje dôležitú spojnicu medzi východnou priemyselnou zónou a centrom hlavného mesta. Významná je i väzba na železničnú trať Bratislava-Komárno. Zámer modernizácie Vajnorskej radiály je momentálne v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie.

Prečítajte si tiež: Mesto uvažuje o novinke v MHD: Po uliciach by mohli onedlho začať jazdiť elektrobusy

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM