Tomáš Stupavský Rôzne

Vajanského nábrežie vyzerá oddnes krajšie. Občianski aktivisti tu vysadili trvalky

Obľúbené miesto nielen Bratislavčanov, ale aj turistov, bude oddnes o čosi krajšie. Zaslúžili sa o to občianski aktivisti, ktorí na Vajanského nábreží zveľadili dve kruhové plochy trvalkami.

Ilustračný obrázok k článku Vajanského nábrežie vyzerá oddnes krajšie. Občianski aktivisti tu vysadili trvalky
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Približne 50 ľudí sa dnes zapojilo do skvelej akcie, ktorá vylepší vzhľad Vajanského nábrežia. Občianske združenie Bratislavský okrášľovací spolok už po piatykrát zorganizovalo akciu s názvom „Jarné okrášľovanie Bratislavy“.

V rámci tohto projektu si občianski aktivisti tento rok vybrali zrevitalizovať dve kruhové plochy na Vajanského nábreží. Práve okolo nich prejde denne množstvo turistov, ktorí sa sem chodia radi promenádovať.

„Dnes sme tu realizovali výsadbu z trvaliek, ktoré sú ozdobené listom aj kvetom a budú skrášľovať tento priestor niekoľko rokov,“ povedal pre Bratislava24.sk výkonný riaditeľ Bratislavského okrášľovacieho spolku Maroš Mačuha.

Polievanie vodou z Dunaja

Celý projekt výsadby navrhoval záhradný architekt, ktorý dbal aj na to, aby nebolo náročné sa o rastliny starať. Trvalky boli vysádzané tak, že nebude treba žiadna ďalšia údržba, bude ich stačiť iba polievať. Okolie rastlín bude obsypané štrkom, čo zabráni rastu buriny.

„V prvej fáze realizácie tohto projektu použijeme na polievanie vodu z Dunaja. Týmto chceme upozorniť, že v blízkosti máme veľkú rieku a aj napriek tomu nám v uliciach schnú rastliny. Preto by sa v budúcnosti mohlo zabezpečiť polievanie zelene práve vodou z Dunaja,“ vysvetlil nám Maroš Mačuha.

O polievanie by sa mala starať mestská časť Staré Mesto. Občianske združenie chce dozerať na to, aby bolo o zrevitalizované kruhové plochy v budúcnosti dobre postarané.

So sadením dnes pomáhala Stredná záhradnícka odborná škola Gustáva Čejku v Malinove a aj ďalšia Stredná odborná škola podnikania zo Strečianskej ulice v Bratislave. Takisto sa zapojili aj dobrovoľníci z firmy InterWay.

Prečítajte si tiež: Nebudeme iba kritizovať: Pozrite si, rebríček 3 najkrajších dopravných uzlov v Bratislave + FOTO

Výsadba trvaliek na Vajanského nábreží
1
Galéria
Výsadba trvaliek na Vajanského nábreží
9
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM