Adriana Banásová Rôzne

V ZOO sa krstilo! Viete, kto zo známych osobností prišiel malé pandy červené pokrstiť?

ZOO v Bratislave zorganizovala milú akciu, ktorej predmetom boli krstiny malých pánd červených, narodených ešte v lete tohto roku. Ich krstnými rodičmi sa stali známe osobnosti z televíznej obrazovky.

Ilustračný obrázok k článku V ZOO sa krstilo! Viete, kto zo známych osobností prišiel malé pandy červené pokrstiť?
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Sobotné poludnie sa v bratislavskej ZOO nieslo v znamení krstín. Ešte v lete sa totiž v areáli zoologickej záhrady narodili dvojičky pandy červenej (Ailurus fulgens) – samička Lan-li a samček Taj Min. Ide o tretí vrh rodičov Coco, narodenej v Chorvátsku a Punga, narodeného v Belgicku, ktorí boli privezení v roku 2011.

„Prvé mláďa sa tomuto páru narodilo v roku 2013, nasledovali dvojičky v roku 2014 a teraz sa opäť narodili dvojičky,“ prezradila pre Bratislava24 Katarína Moravcová z oddelenia marketingu bratislavskej ZOO.

Ako ďalej uviedla, mená vyberajú zvieratám ich chovateľky podľa toho, z akej oblasti pandy pochádzajú. Keďže ide o pandy z Himalájí (Čína), snažili sa „chlpáčom“ vybrať domácke mená.

Krstiny

Drobcov prišli pokrstiť známi herci a to Alenka Ďuránová a Marko Igonda.

Krstní rodičia však neboli vybraní náhodou. „S TV JOJ teraz nahrávame nový seriál, ktorý bude z prostredia ZOO, takže sa nám zdalo vhodné, aby sme dnešnú udalosť prepojili s hercami, ktorí budú v seriáli účinkovať. Musím prezradiť, že sa nám s nimi veľmi dobre spolupracuje,“ informovala Moravcová.

Obaja herci boli počas niekoľkominútovej akcie usmiaty, i keď Marka Igondu stihla jedna z pánd počas „slávnostného ceremoniálu“ mierne pohrýzť. Nešlo však o nič vážne.

Krstilo sa – ako inak – tým, čo majú pandy najradšej a to bambusovými listami, hoci ich „jedálniček“ tvorí aj ovocie, zelenina či hmyz. Mláďatá sa ešte stále živia materinským mliekom, postupne však ochutnávajú už aj tuhú stravu, ktorú dostávajú ich rodičia.

„Nech sú živé a zdravé 100 rokov,“ zaželali herci mláďatám pri krste.

Ďuránová prisľúbila, že sa na pandy bude chodiť pozerať. „Mám malú dcéru, takže sa sem určite spolu často vyberieme,“ povedala.

Po udalosti dostali obaja herci za pomoc pri krste certifikát a plyšovú pandu.

Úspešná ZOO

Bratislavská zoologická záhrada je jediná na Slovensku, ktorá pandy červené chová a úspešne tento druh rozmnožuje. Okrem pánd, ktorým sa v našej ZOO zjavne darí, sa pracovníkom podarilo odchovať aj iné živočíšne druhy.

„Minulý rok sa nám napríklad narodil gibon zlatolíci, čo považujeme za veľký úspech,“ uviedla Moravcová.

Krst pánd červených
16
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM