Lucia Lauková Rôzne

V zime stúpa výskyt pneumokokových nákaz: Ochorenie môže mať fatálne následky

Epidemiológovia upozorňujú na možný vyšší výskyt pneumokokových ochorení. Počet chorých stúpa práve cez zimu.

Ilustračný obrázok k článku V zime stúpa výskyt pneumokokových nákaz: Ochorenie môže mať fatálne následky
Zdroj: TASR

So zvyšujúcim sa počtom výskytu respiračných a chrípkových ochorení epidemiológovia upozorňujú aj na možný vyšší výskyt pneumokokových invazívnych i neinvazívnych ochorení. Tieto predstavujú skupinu závažných, až život ohrozujúcich chorôb, ako sú zápaly mozgových blán, septické stavy a zápaly pľúc alebo zápaly stredného ucha a prínosných dutín, ktoré vyvoláva patogén Streptococcus pneumoniae.

Povinné očkovanie

Ako informovala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová, tento typ nákaz je najmä v súčasnosti vo veľkej pozornosti medicínskych odborníkov, pretože očkovanie proti nim, najmä čo sa týka povinného očkovania detí, je jedno z najmladších. „Bolo zaradené do Národného imunizačného programu a zavedené do očkovacieho kalendára len pred šiestimi rokmi. Dnes sa očkujú každoročne všetci novorodenci vo veku troch, piatich, jedenástich mesiacov veku, kým pred rokom 2009 sa očkovali len deti, ktoré mali rizikové predispozície,“ uviedla.

Výskyt aj u dospelých

Zvýšená pozornosť pneumokokovým nákazám zo strany epidemiológov a mikrobiológov je daná aj skutočnosťou, že sa v ostatných rokoch vyskytol väčší počet týchto ochorení aj u dospelej populácie. Napríklad v roku 2016 bolo v SR 59 prípadov pneumokokových invazívnych ochorení – 16 u detí do 15 rokov veku – z nich jedno neočkované dieťa vo vekovej skupine 10–14 rokov zomrelo a u 43 dospelých osôb, z ktorých štyria zomreli. Išlo o staršie dospelé osoby s chronickými chorobami, ktoré neboli očkované.

Úmrtnosť chorých

Smrtnosť malých detí bola v minulosti, t.j. pred zavedením očkovania vysoká (aj 25 percenta). V roku 2016 sa úmrtia v tejto vekovej kategórii nezaznamenali. Smrtnosť chorých na pneumokokové nákazy v SR dosiahla v roku 2016 8,5 percenta. „To je vážny argument, aby sa aj očkovaniu dospelých venovala náležitá pozornosť,“ pripomenula hovorkyňa.

V prevencii týchto nákaz treba brať do úvahy aj fakt, že pneumokokové invazívne ochorenia sú najčastejšou komplikáciou chrípky u dospelých, preto v čase začínajúceho sezónneho výskytu akútnych respiračných ochorení a chrípky má toto očkovanie veľký zdravotný význam.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM