Nina Táborská Samospráva

V zastupiteľstvách bratislavských mestských častí nie je ani tretina žien. V Dúbravke nezasadne ani jedna

Ženy nebudú mať v zastupiteľstvách bratislavských mestských častí vo volebnom období 2014-2018 ani tretinové zastúpenie. Z výsledkov uverejnených na stránke Štatistického úradu SR vyplýva, že v sobotňajších komunálnych voľbách získali ženy 79 z celkového počtu 272 mandátov.

Ilustračný obrázok k článku V zastupiteľstvách bratislavských mestských častí nie je ani tretina žien. V Dúbravke nezasadne ani jedna
Zdroj: TASR

Väčšinu získali ženy-poslankyne iba v malých mestských častiach, Lamači a Čunove, kde majú štyri mandáty zo siedmich možných. Takmer polovicu mandátov získali v Devínskej Novej Vsi (5 z 12) a Podunajských Biskupiciach (6 z 15).

Vo väčšine prípadov sa zastúpenie žien približuje štvrtine celkového počtu poslancov, v Karlovej Vsi (8 z 25 miest) a Starom Meste (9 z 25 miest) to predstavuje približne tretinu mandátov.

Ženy vôbec nemajú zastúpenie v zastupiteľstve mestskej časti Bratislava-Dúbravka, kde kandidátky na poslankyne nezískali ani jeden mandát.

Najviac poslankýň zastupuje pravicové koalície (56), 16 poslankýň kandidovalo ako nezávislé, päť poslankýň bolo kandidátkami koalícií, v ktorých mal zastúpenie Smer-SD. Vo voľbách sa presadila aj jedna kandidátka strany Lepšia štvrť a Nezávislé fórum.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM