Kultúra

V základných školách sa dnes čítali rozprávky, zapojil sa aj minister školstva

Spoločné čítanie rozprávky v základných školách na celom území Slovenska zorganizovalo nadnes Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Ilustračný obrázok k článku V základných školách sa dnes čítali rozprávky, zapojil sa aj minister školstva
Zdroj: TASR

Do iniciatívy, ktorá mala počas Medzinárodného dňa školských knižníc podporiť vzťah detí a žiakov k čítaniu, sa v Základnej škole I. Bukovčana 3 v Bratislave v Devínskej Novej Vsi zapojil aj minister školstva Peter Plavčan.

Treba veľa čítať

„V tejto časti som na žiadnej škole ešte nikdy nebol, mám obídených veľa škôl, základných, stredných, vysokých, ale tu som ešte nebol, chcel som sa pozrieť. A rád sem chodievam, je tu krásna príroda,“ zdôvodnil voľbu školy v Devínskej Novej Vsi, v ktorej šiestakom prečítal rozprávku od Kláry Jarunkovej O psovi, ktorý mal chlapca.

„Treba veľa čítať a hľadať súvislosti, veľmi dôležité bude podnietiť v deťoch záujem o čítanie a toto je jedna z ciest,“ komentoval minister iniciatívu, ktorá má zlepšiť čitateľské návyky žiakov. „Sám som veľa čítal a považujem to pre rozvoj dieťaťa za veľmi dôležité,“ podčiarkol.

Uvítal by, keby sa zo spoločného čítania rozprávok v základných školách stala každoročná tradícia.

„Dnes to bolo po prvý raz, ale je to dobrý nápad, využijem ho,“ povedal Plavčan k snahe ministerstva aj takýmto príkladom priviesť deti a žiakov k pravidelnému čítaniu. „Bol by som rád, keby sa táto tradícia rozšírila aj do rodín, že rodičia budú čítať svojim deťom, alebo naopak. Je veľmi dôležité, aby deti čítali aj doma, nielen učebnice, ale aj ďalšiu literatúru,“ zdôraznil.

Poviedky za školou

Minister prezradil zvedavým žiakom, ktorí sa pýtali aj na jeho školské časy a obľúbené predmety, že vlastní knižnicu s 2-tisíc zväzkami knižiek. „Čítanie kníh ma veľmi obohacuje, to, čo vo filme už je dané, kniha sama vyvoláva – predstavivosť. Mám veľmi veľa knižiek, rád čítam, ale čítam hlavne po víkendoch, alebo večer, keď nemôžem zaspať,“ doplnil s tým, že číta všetko, niekedy siahne aj po knihe určenej mladším čitateľom. Keďže ho zaujímalo, čo čítajú deti a mladí ľudia, prečítal si tiež všetky diely Harryho Pottera.

V závere stretnutia Plavčan pokrstil papierovými jednotkami nový prírastok do školskej knižnice – prvú knihu s príbehmi šiestakov ZŠ I. Bukovčana s názvom Poviedky za školou, ktorá vyšla pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc. „Želám jej, aby mala aj ďalšie sestry a bratov, aby bola čo najošúchanejšia, čo bude znamenať, že bola veľa čítaná.“

Čítanie rozprávok
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM