Rôzne Správy

V útrobách kaverny na Kamzíku si pripomenuli významnú svetovú udalosť

Najväčšia zrekonštruovaná delostrelecká kaverna v Bratislave sa počas tejto soboty vrátila o 99 rokov späť do histórie. Viete, čo sa vtedy stalo?

Ilustračný obrázok k článku V útrobách kaverny na Kamzíku si pripomenuli významnú svetovú udalosť
8
Galéria
Zdroj: OZ Bunkre

Kaverny nad Bratislavou, inak povedané vojenské bunkre, majú už aj cez sto rokov. Väčšinu bunkrov po prvej svetovej vojne zasypali zemou. Vďaka nadšencom z občianskeho združenia Bunkre však niektoré z nich opäť ožívajú.

Výročie ukončenia vojny

Aktivisti z OZ Bunkre mapujú, monitorujú a zhromažďujú čo najviac informácií o slovenských kavernách a bunkroch, a tým zároveň zvyšujú povedomie o ich existencii a pôvodnom účele.

Do tajomných zákutí jednej zo zrekonštruovaných kaverien ste mohli nahliadnuť už túto sobotu. Najväčšia delostrelecká kaverna s názvom Kaverna Kamzík – 6 otvorila svoje brány verejnosti pri príležitosti 99. výročia ukončenia prvej svetovej vojny.

Práve 11. novembra o 11:11 hod. v roku 1918 skončila jedna z najkrvavejších vojen histórie, ktorá si vyžiadala viac ako 10 miliónov ľudských životov.

Verejná prehliadka

Do kaverny, ktorá je ukrytá v blízkosti vrchnej stanice lanovky na Kamzíku, ste mohli vstúpiť už dopoludnia. Počas prehliadky sa dalo zahriať teplým čajíkom, ktorý pripravili členovia občianskeho združenia.

Prehliadka v kaverne na Kamzíku bola zároveň aj ukončením tohtoročnej sezóny prehliadok. Bunkre a kaverny v Bratislave otvoria pre verejnosť znova až na jar.

Vojenské bunkre a kaverny nad Bratislavou
8
Galéria
Zdroj: OZ Bunkre
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM