Nina Táborská Rôzne

V Univerzitnom vedeckom parku Univerzity Komenského sa budú vyvíjať unikátne materiály pre elektromobily

Technologický podnikateľ roka a UK sa dohodli na spolupráci. V Univerzitnom vedeckom parku Univerzity Komenského v Bratislave sa budú vyvíjať unikátne ultraľahké materiály pre elektromobily a mobilné zariadenia poháňané elektrickou energiou.

Ilustračný obrázok k článku V Univerzitnom vedeckom parku Univerzity Komenského sa budú vyvíjať unikátne materiály pre elektromobily
Zdroj: TASR

UK a KOMPOZITUM sa dohodli na vytvorení spoločného implementačného pracoviska v Univerzitnom vedeckom parku UK s cieľom vyvíjať kompozitné materiály pre mobilné zariadenia a vozidlá poháňané elektrickou energiou.

Na tomto pracovisku sa spojí vedecké know-how UK s technologickým a obchodným know- how spoločnosti Kompozitum.

Potvrdilo to Memorandum o spolupráci, ktoré podpísali rektor UK prof. RNDr. Karol Mičieta, PhD., a konateľ spoločnosti Kompozitum, s. r. o., Ing. Stanislav Krcho, PhD. Obidva subjekty sa v ňom dohodli na spolupráci v oblasti výskumu, vývoja, inovácií a transferu technológií.

Stanislav Krcho zo spoločnosti Kompozitum získal za svoj výnimočný podnikateľský príbeh ocenenie Technologický podnikateľ roka 2013.

Súčasné kompozity sú materiály spĺňajúce veľmi náročné požiadavky – musia mať dlhú životnosť, nízku hmotnosť, súčasne byť odolné voči vysokým teplotám a extrémnym chemickým vplyvom a navyše, aj priateľské k životnému prostrediu.

Práve do oblastí optimalizácie technológie výroby a aplikácie týchto kompozitov šetrných voči životnému prostrediu do praxe môžu výraznou mierou prispieť výskumníci Univerzity Komenského.

Všetky aktivity v tejto oblasti smerujú ku komercionalizácii výsledkov spoločného výskumu. „Veľmi oceňujem, že ide o prepojenie špičkového výskumu s praxou, z ktorého budú profitovať obe strany. Vidím priestor pre vytvorenie pracovných miest. Je to zároveň príležitosť pre našich študentov a vedcov participovať a prispievať svojimi znalosťami, ale aj získavať nové poznatky,“ zhodnotil spoluprácu rektor UK Karol Mičieta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM