Kultúra Rôzne

V ÚĽUV-e sa tento týždeň naučíte zdobiť veľkonočné vajíčka a pliesť korbáče

ÚĽUV už viac ako 70 rokov podporuje výrobcov, ktorí aktívne uchovávajú tradície a rukodielnu výrobu. Tento týždeň sa od nich môžete učiť!

Ilustračný obrázok k článku V ÚĽUV-e sa tento týždeň naučíte zdobiť veľkonočné vajíčka a pliesť korbáče
17
Galéria
Zdroj: TASR

Podujatia k Veľkej noci pripravilo Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) vo všetkých svojich pobočkách. Uskutočnia sa od 20. do 26. marca v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici a Tatranskej Lomnici.

Tvorivé dielne

„Skúsení výrobcovia a majstri ľudovej umeleckej výroby predvedú rôzne tradičné techniky zdobenia veľkonočných vajíčok, ale aj ako si správne upliesť korbáč. Budeme mať i prednášku a tvorivé dielne,“ informuje referentka marketingu a PR ÚĽUV Dana Sládeková.

Podľa nej dekorovanie kraslíc a pletenie korbáčov tvorí neoddeliteľnú súčasť príprav na veľkonočné sviatky. Hoci v mnohých domácnostiach sa kraslice nahrádzajú čokoládovými vajíčkami a šibači si korbáče jednoducho kúpia, stále sú medzi nami takí, ktorí sa odhodlajú vyzdobiť krehkú škrupinu a poohýbať vŕbové prútie. ÚĽUV už viac ako 70 rokov podporuje výrobcov, ktorí aktívne uchovávajú tradície a rukodielnu výrobu. Medzi nimi sú aj výtvarne nadané krasličiarky a zruční košikári, ktorých výrobky nielen skrášľujú príbytky, ale aj dotvárajú neuchopiteľné čaro Veľkej noci.

„Keďže naším úsilím je, aby záujem o ľudovú umeleckú výrobu na Slovensku rástol, vysiela do svojich predajní päť odborníkov, ktorí predvedú verejnosti svoje remeslo a podelia sa aj o pár overených grifov,“ dodáva Sládeková.

Informácie s termínmi sú na internetovej stránke www.uluv.sk.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM