Správy

V ubytovni v Bergu sú len dospelí utečenci, prevažne zo Sýrie

Unimo bunky pre utečencov na hraniciach medzi Slovenskom a Rakúskom v Bergu postavili v auguste 2015. Ubytovňa vyvolala reakcie aj na slovenskej strane.

Ilustračný obrázok k článku V ubytovni v Bergu sú len dospelí utečenci, prevažne zo Sýrie
Foto: Alexandra Húsková / Zdroj: Dnes24.sk

V ubytovni pre utečencov v Bergu je v súčasnosti 60 dospelých žiadateľov o azyl, 99 percent z nich pochádza zo Sýrie. Potvrdil to starosta Bergu Georg Hartl. „V ubytovni je väčšina ľudí bez partnerov, medzi nimi zvyknú byť dve, tri, maximálne päť rodín, všetky sú bez malých detí,“ uviedol Hartl.

Poznamenal, že obec požiadala štát, aby tam neprideľovali rodiny s deťmi, pretože kapacity škôlky a školy sú obmedzené. Od augusta minulého roka, keď do Bergu prišli prví utečenci, sa už v ubytovni vystriedalo 30 z nich. „V októbri odišlo 30 žiadateľov o azyl, ktorým úrady priznali štatút utečenca, ich povinnosťou po pridelení tohto štatútu je do štyroch mesiacov opustiť kemp a nájsť si ubytovanie samostatne,“ spresnil Hartl a dodal, že namiesto nich prišli ďalší žiadatelia o azyl.

Miestny úrad v Bergu poskytuje utečencom pomoc pri ich asimilovaní do rakúskej spoločnosti predovšetkým kurzami nemčiny, ktoré organizujú spoločne aj s lektormi zo Slovenska. Okrem toho pripravila radnica kurz o hodnotách, ktoré vyznáva rakúska a európska kultúra. Vzťah medzi utečencami a obyvateľmi Bergu je podľa starostu Bergu veľmi priateľský, domáci obyvatelia im dobrovoľne pomáhajú.

„Na Vianoce im naši občania upiekli 27 kíl pečiva a zorganizovali pre nich spolu s radnicou sviatočné posedenie,“ doplnil Hartl, podľa ktorého tu doteraz nemali so žiadateľmi o azyl žiadne problémy.

Unimo bunky pre utečencov na hraniciach medzi Slovenskom a Rakúskom v Bergu postavili v auguste 2015. Ubytovňa vyvolala reakcie aj na slovenskej strane, starostovia rakúskych prihraničných obcí však tvrdia, že aj na základe ich vlastných skúseností sa niet čoho obávať.

Čitajte tiež: OBRAZOM: Takto vyrastá utečenecký tábor na slovensko-rakúskej hranici

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM