Samospráva

V súčasnosti má totiž samospráva k dispozícii posudok z roku 2005, ktor

Ilustračný obrázok k článku V súčasnosti má totiž samospráva k dispozícii posudok z roku 2005,
ktor
9
Galéria

V súčasnosti má totiž samospráva k dispozícii posudok z roku 2005, ktorý podľa nej o aktuálnom stave drevín veľmi nehovorí.

„Dreviny sú súčasťou živého ekosystému v hlavnom meste, ktorý sa neustále mení a je ovplyvňovaný rôznymi antropogénnymi vplyvmi. Preto je potrebné pravidelné hodnotenie drevín, aby sme sa o ne mohli adekvátne starať,“ uviedla Silvia Vnenková z oddelenia komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu.

Doba vypracovania posudku je otázna

Po vypracovaní by sa mal dendrologický posudok vyhodnotiť tak, aby bola zároveň určená potrebná starostlivosť o existujúce dreviny. S tým by podľa Vnenkovej malo súvisieť následne aj schválenie finančných prostriedkov.

V súčasnosti zatiaľ nie je známe, kedy by mohol byť dendrologický posudok spracovaný, ani kedy by mohli byť známe výsledky a aktuálny stav drevín. Keďže však ide o historickú zeleň, odbornú a metodickú pomoc by mal poskytnúť aj Krajský pamiatkový úrad (KPÚ) Bratislava.

Doba vypracovania dendrologického posudku bude podľa riaditeľa KPÚ Petra Jurkoviča závisieť od viacerých faktorov, od rozlohy parku a množstva stromov, až po počet ľudí zapojených do celého procesu.

„V Sade Janka Kráľa bol vypracovaný takýto dokument približne pred vyše desiatimi rokmi a ak by sa len aktualizoval, mohlo by to trvať kratšie. Celkovo odhadujeme, že za jeden mesiac by sa dal spracovať dendrologický posudok, ale môže to byť aj dlhšie,“ povedal Jurkovič.

Výbub suchých stromov

V tejto súvislosti zároveň podotýka, že v parku sa každoročne v rámci pravidelnej údržby vykonáva výrub suchých, chorých a výrazne poškodených nebezpečných stromov. Vzniká pritom povinnosť náhradnej výsadby, ktorú určuje príslušný orgán životného prostredia. Takáto výsadba je totiž podľa Jurkoviča potrebná aj z dôvodu trvalej udržateľnosti parku a obnovy jeho porastov.

Plán výsadieb by však mal podľa KPÚ zohľadňovať taktiež historický kontext kompozície parku s jeho dominantami, porastmi drevín, trávnikmi, priehľadmi a tiež druhovým zložením drevín.

Znamenia v Sade Janka Kráľa
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM