Maros Palesch Rôzne

V Stupave dnes štartujú Dni zelá

Prvý októbrový víkend v Bratislavskom kraji sa už tradične nesie v znamení „záhorackého zelá“. Slávnosti kapusty patria od roku 1996 medzi najväčšie festivaly na Záhorí a ich cieľom je zachovanie tradícií pestovania a spracovania tejto zeleniny v naš

Počas slávnosti „zelá“ prezentuje Bratislavský kraj ponuku turistických atraktivít župy a tým sa zapája do osláv Svetového dňa cestovného ruchu, ktoré už tradične realizuje v spolupráci so Slovenskou agentúrou pre CR. Sprievodný program tohtoročných slávností začal v stredu vernisážou výstavy – Obrázky z dejín Stupavy a čítaním z knihy Mesto Stupava v minulosti a dnes v kaplnke Zámockého parku.

Zvolávačka na „Deň zelá“ bude v piatok od 15:00, kedy sa z voza ťahaného koňom po Hlavnej ulici bude ponúkať všetkým okoloidúcim „zelé“. Slávnostné otvorenie Slávností kapusty a osláv Svetového dňa CR sa uskutoční v piatok o 17:00 na hlavnom pódiu pri Dome kultúry v Stupave, aj za účasti bratislavského župana Pavla Freša.

Pre návštevníkov je pripravený bohatý kultúrny program – trojdňový Stupavský jesenný jarmok, výstava chryzantém, vystúpenia tanečných a speváckych súborov a hudobných skupín, koncerty, súťaže – vo varení kapustnice, do ktorej sa zapája aj Bratislavský kraj v spolupráci so Strednou odbornou školou na Farského ulici v Bratislave. Pripravená je aj súťaž o najkrajšie dyňové strašidlo a športové zápasy „o súdek kvaseného zelá“. Sprievodnými podujatiami sú výstavy „Remeslá a umenie“, výstavy obrazov, keramiky, fotografií. Stánok s prezentáciou BSK k Svetovému dňu CR bude počas troch dní slávností informovať návštevníkov Miestneho kultúrneho a informačného strediska v Stupave (www.msks-stupava.sk). Celé podujatie sa slávnostne ukončí v nedeľu o 21:00 h ohňostrojom.

Zdroj: BSK, Iveta Tyšlerová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM