Správy Samospráva

V Starom Meste ste členom knižnice hneď od narodenia

Zvyšovať čitateľskú gramotnosť už od útleho detstva sa snaží bratislavské Staré Mesto. Čitateľský preukaz získa každý novorodenec.

Ilustračný obrázok k článku V Starom Meste ste členom knižnice hneď od narodenia
4
Galéria
Zdroj: pixabay.com

V Starom Meste sa každý novorodenec stáva automaticky členom knižnice. Ide o minuloročnú novinku, ktorú spolu s príspevkom 100 eur pri vítaní novorodenca do života zaviedla miestna samospráva pre rodiny, ktoré majú trvalý pobyt na území mestskej časti.

„Každé dieťa, ktoré sa u nás narodí, sa automaticky stáva členom Staromestskej knižnice a získa čitateľský preukaz,“ uviedol staromestský starosta Radoslav Števčík.

Chcú zvýšiť čitateľskú gramotnosť

Mestská časť sa aj týmto snaží vytvoriť vzťah u detí k čítaniu a ku knihám. Vychádza aj z údajov ministerstva školstva, podľa ktorých je čitateľská gramotnosť medzi žiakmi a študentmi na Slovensku veľmi nízka. „A týmto spôsobom sa teda snažíme, aby deti už od najútlejšieho veku dostali základ. Aby im rodičia čítali, aby si zvykli na to, že sa číta z knižiek, aby sami mali vzťah ku knihám,“ vysvetľuje Števčík.

Čitateľský preukaz podľa starostu aktivujú rodičia dieťaťa. Tí si môžu požičiavať rozprávkové knihy, ktoré chcú deťom prečítať, alebo si môžu vypožičať knihy o rodičovstve a výchove dieťaťa. V minulom roku rozdala mestská časť zhruba 100 čitateľských preukazov.

Inšpirácia pre iné mestské časti

Možné zavedenie takéhoto čitateľského preukazu nevylučuje do budúcnosti ani Nové Mesto, ktoré tento nápad hodnotí ako zaujímavú inšpiráciu.

Čitateľský preukaz už pre najmenších hodnotí ako celkom dobrý nápad aj Ružinov. „Miestna knižnica však robí pravidelné podujatia pre deti, organizuje napr. podujatie Noc v knižnici,“ informuje hovorkyňa Ružinova Marianna Šebová.

Ilustračný obrázok

Miestna knižnica Petržalka
4
Galéria
Zdroj: Miestna knižnica Petržalka
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM