Adriana Banásová Kultúra

V Starej tržnici opäť zaznejú známe hity. Gitarista Al Di Meola sa predstaví s koncertom Beatles and More

Svetový jazzový gitarista Al Di Meola opäť navštívi Bratislavu. V Starej tržnici sa 9. júna predstaví s koncertom Beatles and More. Kým jeho doterajšie vystúpenia na Slovensku boli skôr tradičné a predstavil na nich hlavne svoje jazzové či flamengo projekty, tentoraz si pripravil skutočné skvosty.

Ilustračný obrázok k článku V Starej tržnici opäť zaznejú známe hity. Gitarista Al Di Meola sa predstaví s koncertom Beatles and More
Zdroj: TASR

Na koncerte Al Di Meola plays Beatles and More uvedie reinterpretácie 14 známych melódií The Beatles v prepracovanom aranžmán, upravenom špeciálne pre akustickú gitaru. Ako sám Al Di Meola hovorí: „The Beatles považujem za dôvod, pre ktorý hrám na gitaru. Ich hudba bola silným katalyzátorom mojej túžby učiť sa hrať. Takže ich vplyv na mňa je veľmi silný.“

I keď sú skladby, ktoré na koncerte zaznejú, pre mnohých veľmi známe, ich interpretácia v tejto podobe bude novým hudobným zážitkom – nielen pre virtuóznu hru na gitaru, ale aj pre pridanú hodnotu, ktorú im Al Di Meola svojimi aranžmánmi prepožičal.

Všetky piesne obdaril pre neho typickým flamengovým nádychom, vyšperkoval arpeggiami, vyklopkávaním rytmu na tele samotnej gitary, ak k tomu pridáme jeho excelentné majstrovské hranie na gitarových strunách, nevšedný cit pre detail a frázovanie a v neposlednom rade srdce pravoverného fanúšika The Beatles, je zrejmé, že to bude nevšedný hudobný večer.

Večne živí Beatles

Al Di Meola, veľký obdivovateľ The Beatles, nahral v roku 2013 tieto nadčasové skladby na svoj album All Your Life priamo v štúdiách Abbey Road v Londýne a odvtedy ich prináša spolu s komorným sprievodným zoskupením aj na koncertné pódiá.

Dodáva k tomu: „Týmto som uzatvoril kruh. Svoj život som začal s láskou k The Beatles a nikdy som ich milovať neprestal, tak ako mnoho iných gitaristov mojej generácie. Cestou sme všetci nasledovali hudbu, na ktorej sme si stavali kariéry – fusion, jazz alebo iné. Všetci sme sa chceli zlepšovať. Ale keď sa vrátite k hudbe The Beatles, poviete si – človeče, veď toto stále funguje.“

Už v júni v Starej tržnici

Al Di Meola, jeden z najlepších súčasných gitaristov sveta a držiteľ viacerých prestížnych ocenení, príde do Bratislavy začiatkom júna, krátko po vydaní ďalšieho autorského albumu – novinky Elysium. Počas svojej vyše 40-ročnej hudobnej kariéry vydal viac ako 20 albumov, spolupracoval s takými menami svetovej hudby, ako sú Chick Corea, Stanley Clarke, Lenny White, John McLaughin, Paco De Lucia, Jaco Pastorius či Jean-Luc Ponty.

Za svoju tvorbu dostal cenu Grammy, získal tri zlaté platne a doteraz predal viac ako šesť miliónov albumov po celom svete. V roku 1981 bol slávnostne zaradený do siene slávy Guitar Player's Gallery Of Greats.

Na koncerte 9. júna v Starej tržnici ho budú sprevádzať Peo Alfonsi (gitara) a Peter Kaszas (bicie a perkusie). Vstupenky na koncert sú v predajnej sieti Ticketportal aj na webovej stránke drhorak.sk. Informovala PR manažérka Beata Rožárová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM