Kultúra

V Starej radnici sa môžete stať svedkami príbehu bratislavských architektov

Stanica prvej konskej železnice, Župný dom, Krajinská nemocnica na Mickiewiczovej ulici aj Vodný areál na Sihoti. To všetko sú diela architektov z rodiny Feiglerovcov.

Ilustračný obrázok k článku V Starej radnici sa môžete stať svedkami príbehu bratislavských architektov
4
Galéria

V Starej radnici Múzea mesta Bratislavy (MMB) môžete momentálne obdivovať výstavu Storočie Feiglerovcov s podtitulom Príbeh bratislavských architektov a stavebných podnikateľov.

Významne stavby nielen v Bratislave

Stanica prvej konskej železnice postavená v rokoch 1839–1840, Župný dom na Župnom námestí (1844), Krajinská nemocnica na Mickiewiczovej ulici 13 (1858–1864), Czákyho ľudová škola na Jesenského 4 (1870), Vodný areál na Sihoti (1911–1912), továreň Dynamit Nobel (1873–1918) a iné objekty. To všetko sú diela z ateliéru architektov z rodiny Feiglerovcov.

„Je to rodina architektov, ktorá nielen v Bratislave zanechala výraznú stavebnú pečať a patrila medzi naše významné osobnosti,“ povedal na otvorení výstavy riaditeľ MMB Peter Hyross.

Autori expozície Jana Pohaničová a Peter Buday archívnymi dokumentmi z rodinnej pozostalosti Feiglerovcov, originálnymi výkresmi, fotografiami, historickými pohľadnicami spolu s vyobrazeniami feiglerovských stavieb na umeleckých dielach zo zbierok MMB, Galérie mesta Bratislavy a Archívu mesta Bratislavy odvíjajú tvorivý príbeh rodiny aj storočný vývoj architektúry. Nechýbajú modely vybraných diel.

Moderní už pred 100 rokmi

Podľa Pohaničovej práca štyroch generácií Feiglerovcov v strednej Európe je pozoruhodná. Rozvetvená rodina architektov a staviteľov pôsobila okrem Bratislavy aj v Ostrihome.

„Schopnosť pohotovo, komplexne, pragmaticky a hlavne moderne reagovať na aktuálne požiadavky doby, ale aj všadeprítomný zmysel pre tradičný koncept architektúry iba potvrdzujú fakt, že dielo Feiglerovcov v spektre architektonickej tvorby dlhého storočia oscilovalo medzi tradíciou a inováciou,“ zhodnotila pôsobenie ojedinelej rodiny Pohaničová, ktorá o nej realizovala dlhodobý výskum.

Výstavu už videli v Budapešti a Ostrihome, v Bratislave si ju môžete pozrieť do 20. augusta 2017.

Konská železnica v Bratislave
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM