Rôzne

V sobotu prinesú skauti do Bratislavy Betlehemské svetlo

Vianočnú atmosféru na Slovensku zvýrazní vďaka skautom aj v tomto roku Betlehemské svetlo. Slovenskí skauti prinesú tento symbol pokoja, lásky a mieru z Rakúska už túto sobotu, 12. decembra.

Ilustračný obrázok k článku V sobotu prinesú skauti do Bratislavy Betlehemské svetlo
Zdroj: TASR

Pre všetkých ľudí na Slovensku ho odpália vo viedenskom farskom kostole Neusimmering na medzinárodnej ekumenickej slávnosti.

V doobedňajších hodinách v nedeľu 13. decembra, odovzdajú skauti zo Slovenska Betlehemské svetlo počas svätej omše v Zakopanom poľským skautom. Svetlo bude aj vďaka slovenským skautom tradične putovať cez celé Poľsko, pobaltské krajiny a Rusko až na Sibír.

„Ešte v ten deň privezú skauti svetlo do Popradu, kde ho slávnostne prijme prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska,“ informoval Marián Suvák zo Slovenského skautingu, koordinátor Betlehemského svetla na Slovensku.

Počas posledného víkendu pred Vianocami, v sobotu 19. decembra, budú skautské posádky už od skorého rána rozvážať vlakmi svetlo po celom Slovensku a doručia ho až do 300 miest a obcí. Betlehemské svetlo sa dostane aj do obcí, kde nie je vlakové spojenie, aby k nemu mal prístup čo najvyšší počet ľudí.

Slovenskí skauti budú svetlo až do Štedrého dňa roznášať do nemocníc, azylových domov, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti. Budú ho odpaľovať veriacim na predvianočných svätých omšiach a pobožnostiach, doručia svetlo k ľuďom priamo domov a zavítajú aj na pomyselnú strechu Slovenska, na Lomnický štít k pracovníkom Observatória Slovenskej akadémie vied.

„V predvianočnom období sa do šírenia Betlehemského svetla k ľuďom do obcí a jednotlivých ustanovizní zapájajú stovky skautov. Svetlo budeme roznášať po celom Slovensku už 26. raz ako symbol pokoja a lásky a sme hrdí, že sa nám podarilo vybudovať takúto tradíciu,“ povedal M. Suvák.

Po prvýkrát prevzali slovenskí skauti Betlehemské svetlo od rakúskych v roku 1990. Tradične ho odpaľujú na ekumenickej slávnosti vo Viedni. Tam ho každý rok prinesie z Baziliky Narodenia Pána v Betleheme Dieťa svetla – rakúske dievča alebo chlapec, ktorí toto vyznamenanie získali za svoje príkladné správanie a ochotu pomáhať druhým.

Kedy vznikla tradícia Betlehemského svetla?

Tradícia Betlehemského svetla v Európe vznikla už v roku 1099, v období krížových výprav. Jeden člen výpravy, mladý muž z talianskeho mesta Florencia, sľúbil, že ak prežije výpravu, prinesie domov plamienok z „večného“ svetla, ktoré horí v Betleheme.

Svoj sľub dodržal a na Vianoce 1099 sa vrátil do Florencie so zapálenou sviecou, ktorej plamienok pochádzal z Betlehema. Sviecu umiestnili v kostole a odtiaľ si ostatní obyvatelia mesta brali svetlo do svojich domovov. Táto tradícia pretrváva dodnes a Betlehemské svetlo sa tak stalo symbolom nádeje, lásky a porozumenia, pripomenul Marián Suvák.

Prečítajte si aj: Program na tento víkend: Pozrite sa, čo si pre vás Bratislava prichystala na najbližšie dva dni

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM