Kultúra

Svet pavúkov a škorpiónov je fascinujúci, presvedčiť sa môžete v SNM

Čierna vdova či škorpión obrovský. Expozícia Fascinujúci svet pavúkov a škorpiónov ponúka neopakovateľnú príležitosť konfrontovať realitu s nesprávnymi a mylnými názormi na tieto a ďalšie užitočné živočíchy.

Ilustračný obrázok k článku Svet pavúkov a škorpiónov je fascinujúci, presvedčiť sa môžete v SNM
Zdroj: TASR

Prírodovedné múzeum Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave pripravilo voľne prístupnú prednášku s názvom Zo života vtáčkarov. Uskutoční sa vo štvrtok 5. mája o 17.00 h ako sprievodné podujatie k výstave Fascinujúci svet pavúkov a škorpiónov.

„Zaujímavosti z fascinujúceho sveta pavúkov-vtáčkarov priblíži ich chovateľ Slavomír Blažek, ktorý o týchto pozoruhodných živočíchoch vie naozaj veľa. Predvedie aj ukážku postupného rastu pavúkov a škorpiónov demonštrovanú na tzv. exúviách – zvlekoch, ktoré sú v zbierkach múzea. Súčasťou podujatia bude prehliadka výstavy v sprievode vedúceho zoologického oddelenia nášho múzea Vladimíra Jánskeho,“ uviedla Dagmar Brisudová zo SNM.

Podľa nej expozícia Fascinujúci svet pavúkov a škorpiónov ponúka neopakovateľnú príležitosť konfrontovať realitu s nesprávnymi a mylnými názormi na tieto krásne a užitočné živočíchy. Po veľkých úspechoch v prírodovedných múzeách v celej Európe výstavu máme v Bratislave.

Medzi viac ako 40 živými exemplármi možno vidieť snovačku jedovatú (Latrodectus mactans), známejšiu pod názvom čierna vdova. Tiež najväčšieho pavúka sveta vtáčkara Theraphosa stirmi či škorpióna obrovského (Pandinus imperator).

Výstava je určená širokej verejnosti a pre všetky vekové kategórie. Uzavreté sklenené teráriá sú bezpečné a umožňujú ich fotografovanie a filmovanie z malej vzdialenosti. Informačné tabule umožňujú lepšie spoznať tieto živočíchy a ich dôležitú úlohu, ktorú zohrávajú v prírode.

Expozíciu pripravilo Prírodovedné múzeum SNM v spolupráci s poľskou firmou Araneus a potrvá do 26. júna.

Čítajte tiež: OBRAZOM: Útroby prečerpávacej stanice v Zimnom prístave

Pavúky a škorpióny
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM