Tomáš Stupavský Kultúra

V SNM sa dnes môžete priučiť remeslám aj zažiť atmosféru s ľudovou hudbou

Rodinnú nedeľu pod názvom Inšpirácie s remeselníkmi organizuje dnes Slovenské národné múzeum (SNM) vo svojej sídelnej budove v Bratislave. Toto sprievodné podujatie k výstave Inšpirácie bude od 14. do 17. hodiny v réžii občianskeho združenia Tradičné ľudové remeslá.

Ilustračný obrázok k článku V SNM sa dnes môžete priučiť remeslám aj zažiť atmosféru s ľudovou hudbou
Zdroj: TASR

„Popoludní ožije budova SNM ľudovými remeslami a rodinná nedeľa sľubuje zábavu pre všetkých záujemcov o dedičstvo našich predkov. Niektoré z výrobkov, napr. sklárske a šperkárske, bude možné zakúpiť si na pamiatku,“ informuje PR a marketingová manažérka Centra múzejnej komunikácie SNM Dagmar Brisudová.

Podujatie návštevníkom ponúkne možnosť vyskúšať si formou tvorivých dielní remeselné techniky, ktoré boli každodennou súčasťou života slovenského ľudu. Napríklad prácu na hrnčiarskom kruhu, figurálnu tvorbu s keramikou či servítkovú techniku decoupage. Prezentovať sa budú aj výšivkári a výrobcovia korýt.

Uvedené občianske združenie od roku 2006 podporuje všetkých priaznivcov starých remesiel, ktorí ich aj vďaka svojmu záujmu udržiavajú pri živote. Zameriava sa na zachovanie a prezentáciu ľudových remesiel na Slovensku aj v zahraničí. Inšpirácie s remeselníkmi nebudú len o práci, ale tak ako v minulosti, bude pri tom veselšie.

„To robili i naši predkovia a svoj čas trávili aj spevom a hrou na hudobné nástroje. Niektoré z nich – fujara, píšťalka, okarína, drumbľa a heligónka dotvoria atmosféru podujatia v múzeu,“ dodala Brisudová.

Jeho súčasťou je prehliadka výstavy Inšpirácie, ktorá potrvá do 1. novembra. Okrem rôznych odevných artefaktov zo zbierok SNM-Múzea v Martine expozíciu spestrujú dámske kostýmy popredných súčasných slovenských módnych dizajnérov, ktorí pri svojej tvorbe čerpajú z tradičných ľudových výtvarných a odevných techník.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM