Kultúra

V SNM môžete spoznať príbehy nových nadobudnutých vzácnych exponátov

Patrí k nim napríklad Justova zbierka, poklad z bratislavského hradného vrchu či nálezy kostrových pozostatkov Keltov z 1. storočia n. l. z nedávneho archeologického výskumu na Bratislavskom hrade.

Ilustračný obrázok k článku V SNM môžete spoznať príbehy nových nadobudnutých vzácnych exponátov
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Ako sa dostal do múzea poklad, ktorý si robotníci po jeho nájdení na hradnom vrchu v Bratislave chceli nechať, odkiaľ pochádza ruka staroegyptskej múmie, ako múzeum získalo pápežskú bulu z 15. storočia a iné zaujímavosti sa dozvedia účastníci sprievodu výstavou 4 milióny v múzeu/Čo sme nadobudli.

Uskutoční sa vo štvrtok 10. marca o 17. hodine v sídelnej budove Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave. Tam príbehy zbierkových predmetov porozpráva komisárka výstavy Gabriela Podušelová. Výstava je výberom predmetov, ktorými SNM doplnilo svoj zbierkový fond v ostatných 15 rokoch.

Podľa Dagmar Brisudovej zo SNM medzi unikátne exponáty patrí Justova zbierka, poklad z bratislavského hradného vrchu, nálezy kostrových pozostatkov Keltov z 1. storočia n. l. z nedávneho archeologického výskumu na Bratislavskom hra­de.

Pozoruhodný je aj výber z pokladu stredovekých mincí zo Svätého Jura či Priamiho plán opevnenia Hradu Červený Kameň. K najcennejším akvizíciám SNM od roku 2000 patria diela špičkovej slovenskej gotiky tzv. Anjeli svetlonosi a plastika Únos Európy z viedenskej porcelánky.

„Možno sa vám podarí nájsť aj podpis rakúskej cisárovnej Sisi na ručne maľovanom vejári,“ láka na výstavu Dagmar Brisudová.

Prečítajte si tiež: Viete už ako budete tráviť voľné večery cez pracovný týždeň?

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM